сряда, януари 13, 2021
Начало Водещи новини Катя Пенева-любовен психотерапевт: " Как да запазим самообладание във време на болест...

Катя Пенева-любовен психотерапевт: “ Как да запазим самообладание във време на болест и изпитание“

Не искам никой да се безпокои излишно, но ситуацията в света и в България в следствие на въздействието на COVID-19 с всеки изминал ден се усложнява. С  разпространението на заболеваемостта се увеличава тревожността и несигурността у всички нас. В тази ситуация на неизвестност желаем да се подготвим за опасностите, които грозят живота ни, а в същото време се опитваме и да запазим спокойствие и самообладание на базата на увеличаващия се брой заболели-все повече наши близки, приятели и колеги. Това е причината да сме под стрес и да изпитваме постоянен страх.

Как се справяме психически в кризата с коронавирус? Имаме ли в действителност симптоми или изпадаме  само в паника? Как можем да запазим самообладание и към кого можем да се обърнем? Това са въпроси, които всички си задаваме, когато се намираме в трудна ситуация като настоящата. За радост в Бургас вече има екип за оказване на психо-социална подкрепа след критично събитие, която предоставя възможност всеки да получи безплатна консултация със специалист, да сподели страховете си и да разчита на специализирана помощ.Това се случва 24 часа в денонощието на откритите телефони, както и на страницата във Facebook- Психологическа подкрепа. Колкото сме по-неуверени и с чувство на постоянен страх, толкова повече намалят съпротивителните ни сили. Терапията по време на криза може да понижи влиянието на острия стрес след събитието. Тя оказва благотворно влияние върху физическото и психическото здраве и предотвратява развитието на различни заболявания, като помага на нуждаещия се да си върне нормалния начин на живот.

Напълно естествено е при наличие на опасни или подозрителни обстоятелства да се изпитва чувство на тревожност. Това състояние ни алармира да се подготвим за неизбежното бъдеще. Важно е човек сам да предприеме мерки, за да защити максимално добре себе си и своите близки, в това число и да намали тревожността и да запази самообладание в трудни моменти. Някой психолози твърдят, че няма нерешими проблеми. Но не винаги е така или най-малкото наличието на каквото и да е зло ни поставя в ситуация на утеснение. Нашите мисли са постоянно насочени към трудността, която чука на вратата ни. Да останем вечно заключени в домовете си и да не погледнем в очите смъртоносния вирус е равносилно на предателство. В живота ни много често има усложнения, които към настоящия момент са непреодолими и това допълнително ни създава усещане за безсилие. Преодоляването на тревожността изисква нов тип самосъзнание, в който във фокуса на внимание влизат и други значими интереси, които завладяват съзнанието на човек. От този момент нататък, първоначалния проблем губи своята натрапчивост. Усещането за страх и тревога  от зараза остават, но на това се гледа вече в нова светлина. Подобно поведение е характерно за онези, които имат много интензивен начин на живот, за тези които нямат време да акцентират върху излишните неща, които допълнително ги товарят. Такива личности винаги имат цел пред себе си. На света няма по ефикасно лекарство за оцеляване от мисълта, че живота ти има смисъл. Ако имаш причина да живееш, ще намериш и начин как да го направиш. Тези хора, няма кой да ги кара на сила да работят, няма и кой да им заповядва да бъдат спокойни и да бъдат щастливи. Защото щастието и спокойствието не се намират на улицата. Те се създават посредством реализирането на личния потенциал заложен във всяко едно човешко същество. Човек търси основание да бъде щастлив, здрав и силен на базата на това, което иска да постигне в личен план в предстоящото си бъдеще. Така и ако в момента да преминава през трудности, той е мотивиран да положи усилия да ги преодолее, за да може час по-скоро да постигне, това за което копнее. Една от особеностите на личността е, че може да живее само когато гледа напред. Човекът, който е загубил вяра в бъдещето е обречен често страда, а нещастието, което хлопа на вратата му подкопава вярата му в здравите основи на настоящето му. Ако всеки един от нас се дистанцира от външните обстоятелства и заложи на собствените си ресурси в реализиране на мечтите си, ще усети нов прилив на енергия, която няма да остави място на нито една тревога, страх или паническо безпокойство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular