петък, ноември 13, 2020
Начало Водещи новини Катя Пенева-любовен психотерапевт: Как да накарам жена ми да спре да пие...

Катя Пенева-любовен психотерапевт: Как да накарам жена ми да спре да пие алкохол?

Да се пие е приятно и забавно. Не мисля, че подобно твърдение е порочно защото в нашата държава има добра традиция, на която основаваме твърдението, че само болен човек не пие алкохол.

Темата е особено актуална и поради нарастващият брой заразени от Корона вирус. Пият без мярка художници, поети, лекари, президенти, свещеници, полицаи, политици и военни.

Алкохолът е част не само от ежедневието, но и от ценностната ни система. Не съм моралистка и нямам за цел да воювам срещу него. Нито пък считам, че е голямо зло, защото често срещам и умерени хора, които рядко се напиват, или такива сръбващи по чаша две преди вечеря или след работа в приятна компания.

За съжаление пиенето, както и жените или пеенето на сцена и вдигането на тежести, не е за всеки.

Имала съм клиенти, които превишавайки дозата и злоупотребявайки с различни видове концентрати са стигали до крайности, които са в ущърб на близкия им социален кръг. Обикновено семейството е това, което търси помощ за своя роднина, а не самият „потърпевш“.

Дали да прекалиш с ферментиралия гроздов сок или да си сложиш граница е въпрос на личен избор и саморегулация. Но много от тези хора, не желаят да направят това. Попаднали в бездната на нерешими проблеми, чашката с концентрат е единственото успокоително, което може да притъпи психическата болка и да вкара мислите в покой. Да решиш да не пиеш или да останеш зависим и да се наливаш до умопобъркване е екзистенциален избор, защото за много хора единствения смисъл на живот се крие в изобилната храна и алкохол- те живеят за да пият и изпитват удоволствие единствено от това.

За съжаление алкохолизмът е начин на живот.

Когато не си достатъчно добра съпруга, не се харесваш като жена, не си добра майка или пък си се провалила в професионалното си развитие идва на помощ най-достъпният опиат, който предлага всичко, което човек иска да бъде и иска да получи от живота. Той е една чудесна психическа и емоционална компенсация на онова, което трябва с много труд и постоянство да се постигне, а ти липсва воля, а понякога и подкрепа. Дава ти смелост, която нямаш, дарява те с въображение и вдъхновение, премахва стеснителността, сваля маските и задръжките. Изобщо една, необятна компесаторна действителност, в която човек неусетно заживява толкова всеотдайно, колкото останалите хора-в истинската. Само, че болезнената реалност е подменена с друга по-приятна.

В представата на много хора, алкохоликът е лош човек със занемарена хигиена, скандалджия изобщо пропаднал тип. Тъкмо обратното, в много случаи те са свестни и добри човеци. Често са добре облечени и с приятен външен вид, интелигентни. Харесват се на околните, привлекателни са, дори може и да преуспяват в живота. И като всеки човек те могат да изглеждат, както си пожелаят. Това, което ги различава от всички останали е не външният им вид, а страданието, което преживяват-временна проява на дълбока екзистенциална криза или пък в вследствие на наслада към бохемския начин на живот съчетана с добри финанси.

Зависимият е изгубил способността самостоятелно да се справя с действителността, което води до непечеливши начини за задоволяване на базовите потребности. Търсиш възможност да бъдеш забелязан, опитваш се да бъдеш щастлив, но по един безгрижен юношески начин. Протестираш срещу наложената ти дисциплина, не желаеш да се впишеш в досадните норми на обществото.

За мен като, че ли въпроса е не в това, да накараш или да забраниш на партньора си да прави нещо, а да видиш какви са неговите реални духовни потребности, които не е в състояние сам да задоволи. И най-често отговора се намира в чувството за сигурност и усещането му за принадлежност към семейната структура. Дава ли ти другият усещане за сигурност? Можеш ли да споделиш с него болката и радостите си? Можеш ли да намериш утеха? И на второ място след това е дали се чувстваш признат и ценен. Да получиш тази енергия от другия, която те зарежда и ти дава желание да вървиш напред въпреки трудностите в живота.

В своето свличане надолу алкохоликът е загубил всичко това, оказал се е сам в емоционално отношение има страхове за утрешния ден. Моралните упреци, отхвърлянето, дисквалификациите, постоянното натякване на стари прегрешения, грубото отношение само може да увеличат дозата алкохол. И тук както при всички останали трудности в семейните отношения се иска много любов и приемане и желание от двете страни за промяна в позитивна посока. Да дадеш правото на човек да избере добрия път за себе си, означава първо да го приемеш и да го обикнеш такъв, какъвто е, да го накараш да се чувства ценен. След това всичко е по-лесно. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Катя Пенева-любовен психотерапевт: Как да накарам жена ми да спре да пие алкохол?

Да се пие е приятно и забавно. Не мисля, че подобно твърдение е порочно защото в нашата държава има добра традиция, на...

Кметът предлага да се отвори Социална приемна за улеснение на хората с увреждания и техните роднини

В нея на едно място ще работят и общински, и държавни социални работници Кметът Димитър Николов предлага хората с...

От 16.11.2020 г. служебно се удължават протоколите за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия, диетични храни и др.

За да се улесни достъпът до лекарствена терапия на здравноосигурените български граждани с хронични заболявания по време на въведената извънредна епидемична обстановка,...

Ветерани-плувци ще участват в шестия турнир „Мастър Бургас“ на спортен комплекс „Парк Арена ОЗК“

135 ветерани-плувци от 14 клуба от цялата страна ще участват в шестото издание на турнира "Мастърс Бургас", който ще се проведе на...