четвъртък, юли 29, 2021
Начало COVID-19 Американо-германска ваксина срещу COVID-19 показа 90% ефективност

Американо-германска ваксина срещу COVID-19 показа 90% ефективност

Тази година създателите планират да пуснат до 50 милиона дози.

Американската фармацевтична компания Pfizer, заедно с колегите си от немския BioNTech, докладва за успешно приключилата трета фаза на клиничните изпитвания на нова ваксина срещу коронавирус. Те споделиха това в статия на своя уебсайт.

Според предварителния анализ, първата надеждна ваксина може да предотврати заболяване от COVID-19 при над 90 процента от хората. Pfizer и BioNTech определиха събитието като „велик ден за науката и човечеството“.

Угур Сахин, съосновател на компанията производител: „Вярно, че това средство още няма одобрение и затова провеждаме това изпитание за съвместимост с над 40 000 теста, за да установим дали има непоносимост, дори и тя да е рядка. Това, което доказваме с това изпитания е, че ваксината е съвместима и че страничните ефекти са леки и умерени и няма тежки странични ефекти.“

Изпитанията са проведени в шест страни, с 43 500 души. Не е имало притеснения относно безопасността на ваксината. Двете компании, разработили препарата, планират да кандидатстват за спешно одобрение за използване на ваксината до края на ноември. Дузина препарати са във финален стадии на изпитание, но това е първата ваксина, която показва толкова обнадеждаващи резултати.

Реакцията на финансовите пазари беше еднозначна и потвърди важността на новината. Пунктовете на индексите на фондовите борси в Съединените щати и Германия нараснаха значително.

Акциите на двете компании производителки се увеличиха съответно със 17 и 30 процента.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular