понеделник, ноември 9, 2020
Начало Водещи новини Катя Пенева-любовен психотерапевт: След 25-годишен брак...

Катя Пенева-любовен психотерапевт: След 25-годишен брак…

И в най-добрите отношения винаги се стига до криза, когато в любовта единият има желания, които другият не иска да изпълни.

Много ме впечатли поредната среща в кабинета ми с жена над средната възраст. След повече от 25-годишен брак съпругът й пожелава да правят групов секс с друга млада двойка. Жената си даваше сметка, че вероятно причината за това е нейното затихващо сексуално желание, но независимо от всичко сподели, че в интимен план винаги се е стремяла към разнообразие в секса. Сега обаче, това е тревожи. Намира себе си за възрастна и допуска, че съпругът й иска да прави любов с по-млада жена и за да е с чиста съвест, кара и съпругата си да прави любов с друг мъж.

Жената беше озадачена, чувстваше се объркана.

         От опита в частната си практика зная, че когато двамата партньори желаят едно и също нещо и са го обмислили добре, това може да укрепи отношенията им, но когато единият партньор дълбоко в себе си отхвърля идеята за групов секс се стига до драми и отчуждение. Ако несъгласният открито се противопостави, това може да доведе до излишни конфликти.

В една двойка е напълно нормално да има разминавания относно желанията. Напълно допустимо е единият партньор да е консервативен и да няма реципрочни потребности. Всяка трета двойка в Западна Европа има сексуални проблеми, сочат социологическите проучвания. Неудовлетвореността и най-вече потискането на специфични интимни желания, би довело до трайно неудовлетворение и да създаде нездравословна дистанция между партньорите. Въпросът в тази ситуация е как да направим така, че споделяйки специфичните си потребности да не унижаваме и себе си, и другия като личност.

Не е възможно да задържаме и потискаме всичко, защото предизвикваме процес на саморазрушаване. В началото на една връзка, като че ли партньорите приемат всяко желание на другия безусловно, а с течение на годините преминават в другата крайност-да отказват, защото смятат, че това което получават в замяна е недостатъчно, а в случай като този и унизително. За съжаление при не малко двойки неудовлетворението води до натрупване на негативи, а в следствие на това се стига до разтрогване на отношенията.

Колкото и да е красив, умен и предприемчив, никой не е толкова съвършен, че да замени целия ни останал свят, от който се нуждаем. Понякога трябва да имаме и други хора, които да допълват живота ни. В същото време не трябва да изпитваме чувство на вина, че не сме в пълноценни отношения, защото не можем да задоволим и заменим целия свят за любимия човек. Ти и аз не сме длъжни, а и не можем да ощастливим някого, защото това си е негов избор и отговорност, все пак трябва и да уважаваме недоволството и страданието му на моменти. Не сме длъжни да отговаряме на всяка молба и прищявка. Ако някой иска да бъде щастлив и удовлетворен, то това си е негово задължение. Никой друг не може да го направи такъв. Не можем да очакваме постоянно другият да ни е задължен за всичко- да ни носи радост, да отгатва желанията ни и да се съобразява с всичко, което ни хрумне. И  за това когато получаваме категоричен отказ се чувстваме пренебрегнати и влизаме в позицията на жертва. Сякаш ние нямаме задължения и отговорности, другият трябва да откликва на всички наши изисквания. И когато не го направи, ние не сме готови да правим компромиси, особено ако това противоречи на същността и системата ни от базови ценности. Защото ако те обичам ще ми се наложи да страдам и така в опитите си да отговорим на очакванията си или да ги променим или ако не можем ще тръгнем в търсене на нов партньор, с когото да изпитваме по-голямо взаимно удовлетворение. Такъв е животът, в който имаме право на избор; да се ядосваме или да се наслаждаваме на предстоящото. Ако сме повярвали, че най-после сме срещнали човека на мечтите си, скоро ще си дадем сметка, че това не е достатъчно за да изживеем щастливо остатъка от живота си. Над отношенията е необходимо постоянно да се работи защото в противен случай силата на чувствата ни няма да стигне за дълго.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Община Бургас ще почете големия майстор на четката Георги Баев с изложбата „Поколения“

Днес, 9 ноември, отбелязваме 96 години от рождението на емблематичния за Бургас художник. По традиция и тази година Община Бургас...

Екобюлетин за изминалата седмица

Завишение на средно-денонощните норми при фините прахови частици от 1.55 пъти е отчетено през изминалата седмица в квартал "Долно Езерово". Данните са...

По 1000 лв. ще получават общопрактикуващите лекари за проследяване на лица с COVID-19

За последните две седмици заболеваемостта в страната е над 300 души на 100 хил. население. По тази причина, съгласно плана, който следваме,...

Общината премахна животински останки, изхвърлени в близост до хълма Шилото

В събота Община Бургас получи сигнал за установено нерегламентирано сметище в близост до хълма Шилото. По-голямата част от него е представлявала купчина...