събота, октомври 17, 2020
Начало Денят Ангелика - ангелска билка за стомаха

Ангелика – ангелска билка за стомаха

Ангеликата е позната още като лечебна пищялка и от векове се използва за пречистване на кръвта, при отравяния, грип, инфекциозни заболявания. От корените й се добива много ценно етерично масло.

Успокоява стомашните колики
Благодарение на кумарините – вещества, които се съдържат в етеричното масло от ангелика, билката оказва въздействие на гладката мускулатура на червата. Спомага за намаляване на подуването и образуването на газове, успокоява спазмите. Добре е да се приема след хранене.
Можете да си направите и отвара, като за целта са ви нужни 2 ч. л. нарязани корени, които оставяте да врат за около 1 минута на тих огън и 1 ч. ч. вода. Съдът се отстранява от котлона, покрива се и билката престоява така 15 минути. Пие се по-скоро вечер при единична стомашна криза или като лечение на функционални чревни смущения в рамките на 2-3 месеца.

Можете да използвате, също така и течен екстракт от ангелика – по 15-20 капки три пъти дневно.

Регулира чревната флора
Ангеликата е сред билките, чието етерично масло има умерен противоинфекциозен ефект. На него се дължи способността й да променя и регулира чревната флора, в която има и вредни бактериите, причиняващи гастроентерит и хронични стомашни болки. Спокойно се доверете на отварата от ангелика и в този случай, както и на течния екстракт – по 15-20 капки два-три пъти дневно в продължение на 2 седмици. А още по-добър ефект ще постигнете, ако комбинирате ангеликата с корен от слез.
Слезът благоприятства развитието на полезни чревни бактерии и е богат на противовъзпалителни съставки, които успокояват стомашните спазми. Можете да използвате отвара от слез – 2 ч.л. нарязани корени за 1 чаена чаша вода. Приготвя се по същия начин като отварата от ангелика. Редувайте ги или ги смесвайте.

Стимулира апетита
Освен всичко друго тази билка е чудесен стимулант и за работата на жлъчката и отделянето на жлъчен сок, което от своя страна води до по-усилена стомашна секреция. Затова е подходяща и за подобряване на апетита при хора, които се възстановяват от болест. Пийте отвара или приемайте по 15-20 капки течен екстракт всеки ден преди хранене. Продължете така до нормализиране на апетита.
Може да добавите и 2 капки ароматно масло от лайка в случай, че липсата на апетит се съпровожда от гастрит или рефлукс.
Любопитен факт е, че в някои страни е прието дори да се дъвчат изсушени корени от ангелика, за да се засили организмът срещу вирусни инфекции. Стритият на прах изсушен корен от ангелика е ефикасен и срещу гъбички.

Инфузията от корена на билката пък се използва като тоник за измиване на лицето, за да се предотврати появата на акне. Корен от ангелика, стрит на прах, успешно предизвиква и отвращение от алкохол. А външно може да се доверите на ангеликата – във вид на лечебна лапа – при счупени кости, отоци, сърбеж и ревматизъм. От стъблото й пък се прави музикален инструмент, подобен на флейта.

► Някои от съставките на ангеликата са фоточувствителни. Затова билката не бива да се приема преди излагане на слънце.

► Не е подходяща за бременни и кърмещи жени.

► Да не се използва в комбинация с билки и медикаменти, които притежават спазмолитични и хормоноподобни действия.

► Превишеният прием на билката може да се отрази негативно на сърдечната честота и кръвното налягане, както и да повиши нивото на захар в кръвта – ангеликата е противопоказана за хора със склонност към развитие на диабет.

► Свежият корен на ангеликата не е за консумация, защото е отровен. Използват се само сушени корени.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Ангелика – ангелска билка за стомаха

Ангеликата е позната още като лечебна пищялка и от векове се използва за пречистване на кръвта, при отравяния, грип, инфекциозни заболявания. От корените й...

Тъжна вест! Напусна ни проф. д-р Георги Хубчев

Днес Бургас загуби един от най-добрите си лекари, знаково име в българската медицина - акушер-гинеколога проф. д-р Георги Хубчев.

Млади предприемачи могат да реализират своите „сини“ бизнес идеи чрез конкурса Burgas BlueS

Бургас предоставя възможност на 12 отбора от млади предприемачи да реализират своите иновативни бизнес концепции за развитие на синята икономика чрез конкурса...

Бургазлии, подкрепете нашия Куклен театър, който отново се бори за награда „Икар“

След като през миналата 2019-а спечели награда "Икар" за постановката "Филифьонката, която вярваше в бедствия", тази година Държавен куклен театър - Бургас...