сряда, юли 28, 2021
Начало Бургас 50 млн. лв. ще бъдат отпуснати догодина за патронажни грижи

50 млн. лв. ще бъдат отпуснати догодина за патронажни грижи

Близо 50 млн. лв. сме предвидили в бюджета за следващата година да бъдат отпуснати на местните власти за социалната услуга „Патронажна грижа“. Това сподели днес заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на работна среща с екипите на услугата патронажна грижа от общините Бургас, Камено, Малко Търново, Средец, Поморие и Айтос. Срещата се проведе в сградата на „Патронажна грижа“-Бургас на адрес: ул. „Странджа“ №15-19.

Управителят на Домашен социален патронаж – Бургас Валентина Станкова запозна на място градоначалника с условията и предоставяните от мобилните екипи на центъра услуги.

„Един от най-успешните проекти за патронажна грижа в страната е в Бургас. Тя е пилотна за страната и е един от най-добрите инструменти, които помагат на местната власт да обгрижат възрастни хора, хора с увреждания и такива, за които няма кой да се погрижи и трябва да се карантинират у дома. Благодаря Ви за професионализма и големите сърца, с които си вършите работата. Причината е да се срещна с Вас и да чуя повече общини, за да видим с какво повече можем да подобрим програмата и да преценим дали да бъде 5 или 6 -компонентна“, сподели още зам.-министър Русинова.

По време на работното посещение зам.-министър Русинова разказа още, че в момента се водят преговори за новото финансиране от ЕС, за да се подобрят тези програми.

„За област Бургас се обслужват ежедневно около 1500 човека, а общата стойност на всички социални проекти за областта е малко над 3 млн. лв. В Бургас 750 човека получават подкрепа и допълнителната услуга посещение на медицинско лице. Част от предложенията на Община Бургас е да се наеме ел. техник и водопроводчик към тези екипи в помощ на хората за дребни домашни ремонти“, допълни още зам.-министърът.

Русинова разказа, че очакванията са в бюджета в следващата година да има увеличение 10-25 % на стандартите на социалните услуги и за пръв път да бъдат регламентирани личните асистенти като държавно делегирана дейност. Това ще даде възможност на местната власт да допълни патронажната грижа и услугата личен асистент.

„Очакваме по линия на Европейската комисия за борба с КОВИД – 19 за системата на социалното министерство финансиране от 440 млн. лв. Преговаряме и с ЕК за следващия 7-годишен програмен период. Голяма част от дейностите с европейски средства ще бъдат да надграждаме такива проекти като патронажната грижа. Идеята ни е услугата да достигне до максимално много нуждаещи се хора. До края на годината сме увеличили с 15 % парите за държавно делегирана дейности за социалните услуги“, допълни още зам.-министър Зорница Русинова.

„Патронажна грижа“ е част от Домашен социален патронаж Бургас и е единствената, която предоставя цялостен пакет от медицински и социални грижи в дома на своите потребители. Социалната услуга е по идея на кмета Димитър Николов и е пилотна за страната. Тя включва мобилен медицински лаборант, медицински преглед от лекар в дома, обща поддръжка на жилището, посещение на домашен санитар, медицинска сестра, рехабилитатор,  психолог и социален работник.

Центърът разполага с уреди за рехабилитация и раздвижване, както и със служебен автомобил, който помага на екипите да обходят всички свои потребители навреме.

В момента социалния патронаж осигурява топла храна на 950 възрастни хора и лица с увреждания, но откакто е разкрита Патронажната грижа в Бургас, капацитетът й непрекъснато се увеличава с цел да поеме всички нуждаещи се.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular