неделя, септември 19, 2021
НачалоБургасПроекта за реставрация на „Акве калиде“ спечели престижната награда „АРХИТЕКТОН”

Проекта за реставрация на „Акве калиде“ спечели престижната награда „АРХИТЕКТОН”

Екипът на „ЕКСА“ АД спечели наградата „АРХИТЕКТОН 2020. Отличието е за проектиране, консервация, реставрация и социализация на късноантична и средновековна крепост „Акве калиде -Термополис“ край Бургас.

„АРХИТЕКТОН“ е националната годишна награда на Съюза на архитектите в България. За първото място тази година се надпреварваха 27 реализации на 20 участници.

Журито с председател д-р арх. Пламен Генов и членове арх. Лидия Лазарова, арх. Петър Стрясков, арх. Владимир Дамянов и д-р арх. Емил Йорданов определи за нов носител на наградата „ЕКСА“ АД (арх. Константин Пеев) с проекта за „Акве калиде“.

„Благодаря на целия ни екип и на журито за високата оценка. Нашият проект е различен и вероятно именно затова е привлякъл вниманието. Удоволствие за нас е да се докоснем до историята, а проектирането по проекта продължава“, каза д-р Вася Пеева, изпълнителен директор на „ЕКСА“ АД. Тя уточни, че по последния етап от проекта (археологически музей и спа център) още се работи. 

„Удовлетворени сме от наградата, защото това е много сложен проект. Той включва цялото градоустройство, новите постройки, пространствата, начинът, по който се възприемат, както и запазване на останките и преработки на проекта в процеса на разкриване на нова археология“, заяви арх. Константин Пеев.

Награденият проект на „ЕКСА“ е за проектиране, консервация, реставрация, експониране и социализация на археологически структури на късноантична и средновековна крепост „Акве калиде -Термополис“, Банята на Сюлейман I Великолепни и застрояване в зоната на обществено обслужване. Целта е чрез дискретна намеса в средата да се експонират и социализират запазените археологически структури. Територията на комплекса включва Банята на Сюлейман I Великолепни с функция на действащ музей, както и многофункционална сграда с кафене, магазин за сувенири и детски кът. Околното пространство е превърнато в приятно място за отдих с много зеленина, паркова мебел, фонтани и детска площадка. Създадени са възможности за спорт на открито, а пространството пред Музейната експозиция е оформено като действащ амфитеатър.

На следващ етап престои изграждането на Музей (нова сграда с античен интериор) и действащ СПА център с реплика на римска баня с топъл и студен басейн, място за масаж с билкови и естествени продукти. Музейната експозиция ще включва всички артефакти, открити в „Акве калиде“ – златни, сребърни и бронзови монети от различни епохи, златна обеца, пособия за баня, печати, керамика, мраморни декоративни детайли и надписи, култови предмети. Сградата е ситуирана източно от турската баня и разкритата археология, като двата центъра ще са самостоятелно функциониращи и за тях ще има осигурени отделни входове. На партерно ниво е предвиден Демонстрационен център (баня) и част от Експозиционния център. В сутерена са предвидени останалите помещения на археологическия музей, като нивото съвпада с нивото на разкритата археология и застрояването е съобразено с нея. Обособени са два затворени обема и между тях покрито пространство, в което са експонирани разкрити археологически структури.

Наградата „АРХИТЕКТОН“ е учредена през 2015-та за 50-годишнината на Съюза на архитектите в България. Тя се присъжда за върхови постижения в областта на Архитектурата и Дизайна. Изключително позитивен и ласкаещ е фактът, че за пет издания досега, наградата се озовава на два пъти в Бургас. Първият път призът бе присъден на настоящия главен архитект на община Бургас Емил Бурулянов – за проекта му „Изнесени информационни офиси – Соларни дървета“ през 2017-та. Вторият път е през настоящата 2020-та с наградата за „ЕКСА“ АД с водещ проектант арх. Константин Пеев.

Двата наградени бургаски проекта са коренно различни като визия и философия, но показват интересния широк стилов диапазон на града и неговото заслужено място сред най-добрите места за развиване на архитектурната професия в България.   

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular