понеделник, октомври 12, 2020
Начало Водещи новини Катя Пенева-любовен психотерапевт: Когато "Човекът - мечта" ни разочарова

Катя Пенева-любовен психотерапевт: Когато „Човекът – мечта“ ни разочарова

Живота за никого не е песен. Но може би точно заради това за много от нас той се превръща в една голяма надежда за нещо по-добро.

 Има хора, които осъзнават колко е труден всеки един ден и колко много усилия са необходими за да поддържат материалния си и духовен стандарт на ниво. Те никога не се отказват да работят за собственото си благоденствие и това на обществото, но и не се оплакват. Има и други, които просто стоят и се надяват желанията им да им се случат, докато безгрижно, почти инфантилно, очакват нещо да им падне на готово, от небето или за по-лесно, някой друг да сбъдне мечтания им живот. Това е особено характерно в партньорските отношения. Влизаш във връзка с някой, който да задоволи желанията ти, защото си преценил, че те не са по твоите възможности или просто е по-лесно партньорът ти да се заеме с неприятния труд и да плати цената.

Така е, живеем в материален свят и понякога дори и любовта има своето финансово измерение. В тези случаи намеренията ви са разрушителни.

Практиката ми показва, че има много пропилени животи от нереални и претенциозни очаквания, те са препъни камък в създаването на добри взаимоотношения в двойката.

Всеки от нас сякаш е преминавал през това. Ние сме хора и сме преживели своите разочарования. Вглеждайки се в живота си назад, можем да видим, че много от жизнените ни кризи и травми са свързани с нереалните ни очаквания. Сякаш околните и света са отговорни за нашето щастие и представата ни за добър живот. Понякога се упрекваме, че не сме срещнали подходящия човек, че не живеем в правилното време. Не, просто често се разминаваме с нереалистичните си идеи за света и другите около нас.

 Скоро една моя приятелка с видимо добър материален стандарт ми изплака: „ Няма ли един мъж, който да дойде у дома и да ми помогне, да даде малко пари?“. Опитах се да я провокирам: „ Няма ли една жена да дойде у дома, да ошета и да сготви на някой мъж, да му даде малко пари?“- тя ми се усмихна многозначително.

Представете си, че точно сега съдбата ви поднася точно този любим късмет-човека на мечтите ви и вие можете да бъдете истински щастливи! Да, но само докато на очите ви стоят розовите очила на любовта. Неизбежно идва моментът, в който ще ги свалите и от тук нататък на ред е вашето негодувание. Защото ти очакваш любов до гроба, а получаваш разочарование. Готови сме да дадем всичко на партньора си без да се замисляме, че това „всичко“, не е същото, което му е необходимо, но според неговите потребности. А ако питаме и него, той също отдава живота си за вас напълно. Повечето хора дори и не подозират, че техните очаквания от отношенията и разминаването им с тези на другия са причината поради, която се разделяме. Проблема с нереалните ни представи за отношенията ни с близкия човек до нас според много психолози е скрита в детството.

 Много деца се надяват родителите им да задоволят всички техни потребности и ако не го направят са много гневни и наранени. Точно това сякаш правим и когато станем големи. С напредването на възрастта си ние пренасяме върху други хора желанието си за любов и внимание- „Ти, другия трябва да ми дадеш“. Задължен си ми за това. Инфантилно вярваме, че когато се държим правилно и добре, нашият избраник задължително ще го оцени и ще ни обикне. Но ако той не е готов да влезе в предварително подготвената му от нас роля, ние губим интерес и прекъсваме отношенията си. И така вместо да печелим приятел, който не е съвършен, ние го изпращаме в небитието и всеки път си създаваме врагове.

 Света не е от вчера. Вярно е, че ние психолозите понякога обичаме да се ровим в миналото, защото то винаги предшества нашето настояще. Но ние не сме се появили от никъде. Това което сме днес като личности е в следствие на всички радости, болки и мечти, знания и събития, които сме преживели и натрупали като минал опит. В много отношения приемането и осъзнаването на това води и извличането на поуки от минали събития, което е предпоставка за нашето щастливо настояще.

Не искам да кажа, че не трябва да имаме никакви очаквания към партньора си. Едва ли някой може да приеме другия безусловно, без да предявява претенции и желания. Защото в това се корени смисъла на взаимния ни Когато „Човекът – мечта“ ни разочарова живот-да се развиваме индивидуално, но чрез взаимодействието и подкрепата, която си оказваме. Да открием през другия нови модели на поведение, да намерим нови способности в себе си. Да се сбогуваме с мислите и разочарованията си от миналото за да можем заедно отново и отново да търсим нови източници и преживявания, които да ни доведат до нови позитивни моменти на удовлетворение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Катя Пенева-любовен психотерапевт: Когато „Човекът – мечта“ ни разочарова

Живота за никого не е песен. Но може би точно заради това за много от нас той се превръща в една голяма...

Днес ще се проведе Вечер на бургаската поезия с участието на актьора Диян Русев.

В понеделник, 12 октомври, от 18.00 часа, ще се проведе Вечер на бургаската поезия - "Разказвай ми, обичам те" с участието на...

Вижте екобюлетина за изминалата седмица

Завишение на средно-денонощните норми при фините прахови частици от 1.15 пъти е отчетено през изминалата седмица в квартал "Долно Езерово". Данните са...

Бургас ще бъде домакин на престижната конференция „Римска и късноантична Тракия“

Поредицата международни конференции "Римска и късноантична Тракия" (Roman and Late Antique Thrace / RaLATh) е една дългоочаквана инициатива за научно сътрудничество и обмен на идеи, която бе реализирана...