вторник, ноември 23, 2021
НачалобългарияБългарияНа 10 октомври отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията

На 10 октомври отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията

В понеделник доброволци от БЧК ще раздават пред Община

По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията седем български града ще осветят свои емблематични места. Сред тях е и Бургас с основната сграда на Общината на ул. „Александровска“ №26.

Целта на отбелязването на този ден е да се насърчи общественият дебат и да се повиши осведомеността за донорството на органи, тъкани и клетки като начин за подобряване и спасяване на човешкия живот. Европейският ден на донорството и трансплантацията е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на медицинските специалисти по донорство и трансплантация, които помагат да се спасят животи и да се подобри качеството на живот на много хора.

Тази година, заради пандемичната ситуация, която засяга всички страни по света, и несигурността, свързана с организирането на големи публични събития през следващите месеци, Съветът на Европа препоръчва отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията да се провежда предимно онлайн. Ето защо събитията, които организира  Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, са на открито и при спазване на противоепидемичните мерки.

* В периода 12 – 16 октомври като инициатива по Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България 2019 – 2023 г., доброволци на Български младежки Червен кръст ще раздават информационни материали за донорството и трансплантацията в десет български града. В Бургас – на 12 октомври,  от 13.00 ч. до 14.30 ч,. пред сградата на Общината.

На 14 октомври, от 12.00 часа, в южната част на парковото пространство на Националния дворец на културата ще бъдат засадени 202 рози – колкото са донорите на органи в България. Създаването на розовата градина в центъра на столицата е израз на признателността и почитта към донорите и техните семейства.

На 17 октомври, от 12.00 часа, в откритото пространство на  „Атриум“ в Националната галерия, пл. „Св. Александър Невски“, близки на донори, трансплантирани пациенти, лекари и представители на медиите ще създадат заедно 3D сърце  – солидарен акт в подкрепа на донорството и трансплантацията. 

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказва благодарност към своите партньори: Български Червен кръст, Национален дворец на културата, Национална галерия, Столична община и общини Варна, Пловдив, Плевен, Велико Търново, Русе и Бургас за оказаните подкрепа и съдействие в организирането на събитията по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията.

Повече информация за донорството ще откриете тук:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular