неделя, октомври 11, 2020
Начало Бургас В „Нощта на литературата“ над 20 четци потопиха Бургас в света на...

В „Нощта на литературата“ над 20 четци потопиха Бургас в света на писаното слово

Талантливата поетеса Яна Вълчева, журналистът Слави Томов, художничката и преподавател Таня Стоянова, актьорът Стоян Памуков и ученици от Немската езикова гимназия потопиха четящите бургазлии в света на съвременна европейска литература. Мащабното четене от над 20 четци на различни възрасти и професии се случи по повод „Нощта на литературата“, която България отбелязва за девета поредна година. Местата за четене бяха Новият клуб „Модерен театър“, галерия „Георги Баев“ и РБ „Пейо Яворов“. По време на четенето в клуб „Модерен театър“ към инициативата се присъединиха още писателката и общественик Елка Стоянова и писателят Николай Фенерски.

„Нощта на литературата“ зае важно място в културния календар на Община Бургас и се превърна в неразделна част от него. Всяка година се организират интересни за четене места, където в ролята на четци влизат популярни личности – актьори, радио и телевизионни водещи, музиканти и др. Както и в предишните издания, многообразието от чуждестранни заглавия е голямо.

Проектът е иницииран и се организира от чешките центрове от 2006 г. и постепенно към него се включват градове от различни държави. България става част от международната „Нощ на литературата“ през 2012 година благодарение на Чешкия център в София.

Главни организатори на събитието са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“.

Организатор на „Нощ на литературата „в Бургас е Община Бургас в партньорство с РБ „Пейо Яворов“.

Успешната комбинация от необичайните за четене места, приятното представяне на откъсите и самия литературен текст предлага незабравимо културно изживяване и възможност да се запознаете с творчеството на съвременни европейски автори. Събитието показа колко е важно многоезичието и колко голяма е ролята на преводачите и на издателите.

Медийни партньори са: Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио„Въпреки.com“„ЛИРА.БГ“„Литературен клуб“„Диаскоп“ и NewsArt.

Основни партньори на Нощта на литературата 2020 са: Чешкият център, Австрийското посолство, Посолството на Белгия, Британският съвет, Гьоте-институт, Датското посолство, Представителството на Европейската комисия в България, Посолството на Ирландия, Институт Сервантес, Италианският културен институт, Полският институт, Институт Камойш, Културно-информационният център на Република Северна Македония, Посолството на Република Словения, Унгарският културен институт, Френският институт в България, Посолството на Конфедерация Швейцария, Посолството на Швеция, фондация „Детски книги“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Легенда за уникалната икона – „Мигащия Исус“

В Грузия, в манастира на Светия кръст на Джвари, има доста рядка икона, наречена „Мигащ Исус“ или „Кърпата на Света Вероника“. Особеностите на тази икона...

Една чаша вино се равнява на един час във фитнеса

Чаша червено вино на ден може да е достатъчно да ви предпази от затлъстяване. Естествено, ключът е в умерената консумация. Проучвания са доказали, че съдържащият...

Уникално: Хлябът, който е полезен и при диета

Физически активните хора са наясно, че диетата има голямо влияние върху тяхното състояние, пише gotvach.bg. Нарастващата групата на физически активните и спортуващи хора започва да се...

Валежите спират, започва затопляне

До обяд валежите навсякъде ще спрат, а облачността ще се разкъса и намалее. Около и след обяд от запад временно ще се...