събота, октомври 10, 2020
Начало Водещи новини Катя Пенева-любовен психотерапевт: Сама с малко дете

Катя Пенева-любовен психотерапевт: Сама с малко дете

Понякога пътищата им поемат в различни посоки. Дори и без решение на съда, детето в повечето случаи остава при майката. Бащата може да го взима по предварителна уговорка.

Скоро една моя клиентка, която посети кабинета ми сподели, че е много търсена и желана жена, но само за една среща, или докато другият отсреща разбере за  семейния и статус на самотна майка. Хлапето не е много голямо, но е самостоятелно и честите и нощни отсъствия се налага да оправдава с дежурства в близката болница.

Много тъжна и реално необвързана, копнееща да срещне мъж с който да създаде дългосрочна партньорска връзка. За съжаление в тази ситуация трудно стигала и до дълготраен флирт.

Докато ми разказва историята си, се опитвам да надникна зад завесите на тежкото и ежедневие. Макар все още на тридесет и пет години, видимо привлекателна и без излишни килограми, тя отблъсква мъжете от себе си. Допускам, че в основата на проблема и вероятно са постоянните и професионални ангажименти, допълнителната почасова работа и недоброто и материално положение. И все пак защо една толкова млада и очарователна жена, копнееща за любов и подкрепа не може да срещне сериозен мъж? Отново.

Детето ли е пречка? Вероятно причината е в нея. Много жени след раздяла  се капсулират в себе си за да преживеят болезнената травма. Издигат крепостни стени срещу света, за да защитят себе си и детето си от нови разочарования и рани. Критериите им към живота и към бъдещият им партньор са нереалистично завишени. Предвид предишния им негативен опит те едва ли търсят само целувка за лека нощ и онова романтично „Обичам те“. В новите си изисквания те са по-скоро прагматично настроени. Искат от мъжа да е финансово стабилен, искат сигурност и поемане на отговорност, защото знаят, че точно това е, от което има нужда и детето.

Не са изключени и крайности, в които жената изцяло се посвещава на нуждите на „изоставено от баща си дете“ и е склонна да пренебрегне емоционалните си потребности от значим за нея мъж. В този сценарий другият е само присъствие, но не и равностоен партньор. Подобна ситуация би застрашила всяка една бъдеща връзка, в която другият очаква подобаващо внимание. Макар и вече да е поотраснало детето, то може да изисква постоянна грижа и по-добро финансово обезпечаване. Това също може да създаде пречки, поставяйки майката с в постоянна зависимост. Всяко едно дете има право да живее достоен живот и това понякога е непосилно за възможностите на една жена. В този случай желанието й да намери подходящ човек до себе си е свързано основно с потребността й да има финансов донор, който да облекчи нерадостното й битие.

А мъжете в нашето българско съвремие съвсем не са глупави и много трудно биха направили каквито и да е жертви дори, и само в името на любовта. Много от самотните майки продължават да поддържат дипломатични отношения със своите бивши партньори-бащи на децата им. Това е в интерес както на майката, така и на детето, което не трябва да загубва емоционална връзка с другия родител. Но реално бившият съпруг под претекст за по-добра грижа към детето може да си позволи да упражнява и контрол върху „разюзданата майка“. Чести телефонни разговори или срещи, в които тя вече макар и свободна жена, трябва да дава обяснение за своето „неморално“ поведение. И тези отношения понякога са много сложни! Бивш и бъдещ мъж, дете и една самотна и стресирана жена помежду им.

Колко трудно се оказва понякога да бъдем добри втори родители и дали изобщо сме способни на това? Много по-лесно можем да закупим старо жилище и да го реновираме, отколкото да създадем отношения с човек, който носи своето болезнено минало и товара дете. Като, че ли българският мъж не е склонен на излишни жестове щом това пряко ще засегне личното му пространство и ще ограничи свободата му. Присъствието на „заварено“ дете, ще намали доходите му и вероятно ще окаже влияние на професионалната му кариера. А и как ще делиш любовта и грижата на любимата жена с някой друг невръстен хлапак?

Ех, чуждото си е чуждо и вероятно е голямо изпитание и за двамата партньори да се справят с предизвикателствата, които поставят децата им от предишни връзки. Независимо от това, не зная дали си струва постоянно да гоним идеалното щастие, в което всичко в живота ни е „по-мед и масло“.

И заживели щастливо и безпроблемно, като че ли си остава една илюзия във всички модели на партниране с деца или без деца. В този ред на мисли, ако човек има добри намерения и желае да изгражда хармонични отношения би следвало да го прави, без да калкулира отрицателните стойности на отсрещната страна. Защото децата ни са за много кратко време с нас. Идват за да ги отгледаме и след това литват за да търсят свои хоризонти. И тогава ще имаме достатъчно време да се наслаждаваме на добри отношения стига те да са положени в основата на една искрена и безусловна любов.

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Легенда за уникалната икона – „Мигащия Исус“

В Грузия, в манастира на Светия кръст на Джвари, има доста рядка икона, наречена „Мигащ Исус“ или „Кърпата на Света Вероника“. Особеностите на тази икона...

Една чаша вино се равнява на един час във фитнеса

Чаша червено вино на ден може да е достатъчно да ви предпази от затлъстяване. Естествено, ключът е в умерената консумация. Проучвания са доказали, че съдържащият...

Уникално: Хлябът, който е полезен и при диета

Физически активните хора са наясно, че диетата има голямо влияние върху тяхното състояние, пише gotvach.bg. Нарастващата групата на физически активните и спортуващи хора започва да се...

Валежите спират, започва затопляне

До обяд валежите навсякъде ще спрат, а облачността ще се разкъса и намалее. Около и след обяд от запад временно ще се...