сряда, септември 16, 2020
Начало Бургас Фестивалът за съвременни изкуства „ВОДА” започва през октомври

Фестивалът за съвременни изкуства „ВОДА” започва през октомври

Фестивалът „ВОДА“ ще се реализира за четвърти път в Бургас, като през тази година в него са включени 3 основни събития в различни периоди и локации на града.

„ВОДА“ стартира през 2017 г., а около 100 артисти от Германия, Латвия, Унгария, Молдова, Южна Корея, Япония и България представиха своите творби в трите издания на фестивала до сега.

До момента „ВОДА“ се провеждаше в необичайното пространство на плувния басейн на Младежки Културен Център, но през 2020 г. пространствата на фестивала се увеличават. Трите събития-творби в програмата ще бъдат осъществени с участието на местната артистична общност. Всяко от тях ще се реализира в отделен месец до края на годината. 

„ВОДА“ 2020 ще започне през октомври с първото си събитие – Лабиринт на сетивата в басейна. През ноември зрителите ще видят интерактивен спектакъл в градска среда, а през декември – Инсталация в часовниковата кула на гарата.

Фестивалът за съвременни изкуства „ВОДА“ 2020 се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Партньори на фестивала са Община Бургас, която подпомага реализацията на Лабиринт на сетивата в басейна.

Следете програмата на „ВОДА“ 2020 тук: https://www.facebook.com/waterfestburgas

Видео от предишни издания на фестивала: https://www.youtube.com/channel/UCACph3V1c8LDeajPe3am-HA

„ВОДА“2020 ПРОГРАМА:

ОКТОМВРИ 22 – 29

ЗА ПРЪВ ПЪТ В БУРГАС!

„ВОДЕН ХРАМ“- ЛАБИРИНТ НА СЕТИВАТА, Театър на сетивата-София

Театър на сетивния Лабиринт е интерактивен артистичен процес, водещ до създаването на представление, силно свързано със специфичния контекст на мястото, където се случва. Спектакълът ще бъде изграден специално за Фестивала „ВОДА“.

Театър на сетивата – София ни кани на сетивно пътуване в лабиринта на басейна на Младежки Културен Център. Интерактивен и site specific спектакъл, в който самата публика става главен герой, активен участник и сътворец. Преминаването през различните инсталации на спектакъла става индивидуално или на малки групи, като всеки един човек от публиката се среща лично и взаимодейства с артистите.

За изграждането на спектакъла „Театър на сетивата София“ ще проведе 4 дневно обучение, в което ще вземат участие 15 млади артисти и дебютанти от Бургас. За набиране на участници в спектакъла ще бъде обявена отворена покана.

Повече инфо за Театър на сетивата – София:

https://sensorytheatresofia.com/

НОЕМВРИ 23 –29

DRIFT – СПЕКТАКЪЛ В ГРАДСКА СРЕДА на Давид Сомло, Унгария

„Drift“ е едночасова звукова хореография, съставена за голямо обществено пространство и изпълнена с 15 местни изпълнители и режисирана от унгарския интердисциплинарен артист David Somlo. В „Дрифт“ изпълнителите следват „невидими пътеки“ на голям публичен площад и близката му околност. По тези пътеки те носят преносими високоговорители, от които специално съставената партитура на парчето създава уникален движещ се звуков пейзаж. В същото време непрекъснато движещата се съраунд композиция и нововъзникващата органична хореография създават хипнотизиращо и уникално аудио-визуално изживяване за наблюдателите.

За изграждането на спектакъла ще бъде проведен двудневен уъркшоп, с участието на 15 местни изпълнители – танцьори, актьори. Спектакълът ще бъде представен в градска среда, в централната част на Бургас. За набиране на участници в спектакъла ще бъде обявена отворена покана.

Повече за „Drift“ и David Somlo:

http://davidsomlo.com/

http://davidsomlo.com/Drift

ДЕКЕМВРИ 12 – 17

RADIANT TIME – ИНСТАЛАЦИЯ в Часовниковата кула на гарата

Познавате ли Часовниковата кула на гарата в Бургас?

Специално за ВОДА 2020 този културен паметник ще се превърне в място извън времето  и пространството  с архитектурния звук на Abel Korinsky и участието на Танцова компания Дюн. Пространството на кулата ще бъде преобразено, озвучено и трансформирано от артистичен екип, който се събира специално за фестивала. ВОДА 2020 ви кани на неочаквана среща по стълбата нагоре.

Повече за Abel Korinsky:

https://korinsky.com/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Фестивалът за съвременни изкуства „ВОДА” започва през октомври

Фестивалът "ВОДА" ще се реализира за четвърти път в Бургас, като през тази година в него са включени 3 основни събития в...

Бургаските олимпийци с увреждания показаха високо спортно майсторство

В Бургас се проведе станалият традиционен кръг от веригата турнири по плуване, вдигане на тежести и тенис на маса за хора с...

Борисов: За трети пореден месец пенсионерите ще получат добавка от 50 лева към пенсията си

"Всеки един български пенсионер за трети пореден месец ще получи добавка от 50 лева към пенсията си за октомври. Това обещахме и...

Най-мощният Тулиум лазер за лечение на простата вече е в УМБАЛ Бургас

Най-мощният Тулиум лазер за лечение на простатата вече е на разположение на пациентите в УМБАЛ Бургас. Апаратът е последно поколение и  комбинира...