четвъртък, септември 10, 2020
Начало Бургас Изложба на бургаски абстракционисти от различни поколения ще бъде подредена утре във...

Изложба на бургаски абстракционисти от различни поколения ще бъде подредена утре във филиала на НХА

На 26 август във филиала на Националната художествена академия в Бургас ще бъде подредена изложба на бургаски абстракционисти от различни поколения. Заповядайте на нейното откриване от 18.00 часа в Магазия 1.

Изложбата се нарича „Отвъд хоризонта: Нов Бургас“. Неин куратор е Георги Димитров. Самият той е бургазлия, възпитаник на СУ „Кирил и Методий“, известно със своите художествени паралелки, а също така главен двигател на ‘Нонсофия’ – едно движение, обединяващо почитателите на абстракционизма.

Основен мотив за осъществяването на тази изложба е провеждането на образователни ателиета с деца между 5 и 11 години. В нейните рамки се предвиждат няколко на брой отворени работилници, в които децата да опознаят и приложат в работата си принципите на геометричното изкуство. В занятията ще се наблегне на теорията на цветовете, разнообразието в техниките, представени в експозицията, на умението децата да изразяват позиция и да я аргументират, да се отнасят уважително помежду си и др.

Това е първият съвместен проект между Национална художествена академия и ‘Нонсофия’. Той разглежда работата на неколцина автори и техните търсения в полето на геометричната абстракция. Общото помежду им е фактът, че макар и от различни поколения, всички те са родени или отраснали край морския хоризонт на Бургас. Както става ясно от самото заглавие, изложбата изследва когнитивното въздействие на тази своеобразна метафизична величина върху въображението на авторите, или казано по друг начин, върху тяхното концептуално мислене.

Следвайки интуитивния си стремеж към редукция в своя творчески израз, който използва средствата на живописта, графиката, рисунката, керамиката и фотографията, участниците дискутират някои непопулярни за българската художествена традиция естетически категории. На преден план излизат понятията: конкретнобезпредметнооптично и абстрактно-експресивно – присъстващи в терминологията, характерна за авангарда на развитите общества в Европа и останалата част от демократичния свят.

Проектът се реализира с финансовото съдействие на Община Бургас.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Теодор Ушев избра Бургас за снимки на първия български фантастичен филм-антиутопия

Едни от най-знаковите сцени ще бъдат заснети на Солниците и Пантеона Световноизвестният режисьор на анимационни филми Теодор Ушев избра...

Профилактични програми ще „борят“ затлъстяването и гръбначните изкривявания в бургаските детски градини и училища

Две общински профилактични програми ще започнат да се изпълняват от тази учебна година в детските градини и училищата в Бургас. Едната програма...

Бургаският клуб по подводен риболов „Черноморец“ отново е безапелационен шампион за 33-ти път

Бургаският клуб по подводен риболов "Черноморец" е безапелационният шампион в 52-то Държавно първенство`2020, което се проведе в акваторията на Несебър.

Еко викторина дава награди за познания в разделното събиране на отпадъци

Правилното и разделно събиране на отпадъците не само щади природата и заобикалящата ни среда, но сега дава възможност на всеки да получи...