вторник, август 16, 2022
НачалоБургасРеспект! Цанко Цанков счупи световния рекорд по безапелационен начин (Снимки)

Респект! Цанко Цанков счупи световния рекорд по безапелационен начин (Снимки)

50 километра и 600 метра! Това е новият световен рекорд  за непрекъснато 12-часово плуване в 50-метров басейн, а зад него стоят имената на Цанко Цанков и Бургас.

Младият плувец не само изпълни целта си да подобри постижението от 41 200 метра на словенеца Мартин Стрел от 1998 година, но го направи по безапелационен начин. Той преплува това разстояние 2 часа и 12 минути преди изтичането на времето от 12 часа.

Началната сирена на плувния маратон прозвуча още в 07:30 часа сутринта. Въпреки ранния час почитатели на спорта и приятели на бургаския плувец се събраха на басейна в комплекс „Флора“.

Горещината и слънцето не попречиха на Цанко Цанков в устрема му към успешния финал, като той поддържаше постоянно време при преодоляването на дължините.

В следобедните часове бургазлии изпълниха до краен предел зрителските места в плувен комплекс „Флора“, за да аплодират своя любимец.

На плувното шоу присъстваха зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов, кметът Димитър Николов, зам.-кметът Диана Саватева, общински съветници и спортни деятели.

„Цанко е герой! Вярвахме в него от самото начало, още с първия опит да преплува Бургаския залив. Гордеем се с него, той е бургазлия със силен дух и му пожелавам много кураж, смелост и още нови успехи“, каза кметът Димитър Николов.

„Благодаря на всички хора, които ме подкрепяха през цялото време. Това беше много важно за мен, за да постигна този успех. Благодаря  на Община Бургас и кмета Димитър Николов за подкрепата и съдействието“, каза след финала на плувния маратон Цанко Цанков.

Повече от 200 деца от всички бургаски плувни клубове станаха съпричастни към маратона, като плуваха паралелно в съседните коридори на басейн „Флора“. За еуфорията на спортния празник допринесе и Бургаският духов оркестър, който изпълни популярни мелодии.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular