четвъртък, септември 10, 2020
Начало Водещи новини Катя Пенева-любовен психотерапевт: Вълшебните думи, които ще спасят семейното щастие

Катя Пенева-любовен психотерапевт: Вълшебните думи, които ще спасят семейното щастие

Думите са тухлите на дома наречен семейно щастие. Средно на ден човек използва около 70 000 думи. Приемаме говоренето за нещо съвсем нормално, за даденост, но то е същността на това, което сме ние самите и е основата на начина, по който се отнасяме към себе си и другите. Нашите мисли, изказани чрез думи, могат да променят или да влошат живота ни. Твърдения като „Думите ти никога няма да ме наранят“ или „Това са само думи“ и те нямат никакво значение за мен са твърдения, които се повтарят от хора, които не са наясно с влиянието на казаното от тях. Думите не са просто акт на комуникация, те изразяват нашите идеи, предхождат нашите действия. Ето защо са и част от човешката ни същност и имат толкова решаващо въздействие върху личните ни взаимоотношения. Може би сте забелязали, че добрите думи ви карат да се чувствате по-доволни и щастливи, мотивират ви да взимате позитивни решения и обратното, когато чуете лоша дума или изречете такава се чувствате зле. Оказва се, че една негативна дума никога не е равнозначна на една положителна. Една обида, не изисква едно просто извинение, необходимо е много повече. За това на много хора им е много трудно да преглътнат казаното, дори след като изразите вашето съжаление.

Ех, човешките взаимоотношения не са проста работа. Дори и да сме изпълнени с най-добри намерения към човека до нас, нерядко се получава така, че нещата не тръгват по начина, по който ни се иска. Поемаме в различни посоки или просто след поредната обида се окупираме в свой недосегаем свят издигайки високи стени. Може да отделяме време и да полагаме съзнателни усилия да комуникираме и да развиваме служебни отношения с хора, от социалното ни обкръжение, а в същото време да сме тотално немарливи към връзката ни с най-важния човек до нас-нашият партньор в живота. Особено ако сме свикнали до такава степен с него, че сме го приели за даденост. Не е необходимо да имаме богат речник или дар слово, за да поддържаме хармонична комуникация и стойностни взаимоотношения. Необходимо е само да намираме смисъл в общуването си с другия, да сме му благодарни, да го обичаме и да се извиняваме, когато това е необходимо. Три простички действия, вълшебни думички, с които можем да подновим поизносените си отношения и да създадем друга атмосфера в дома си. Но за да сме благодарни, е необходимо да осъзнаваме човешката стойност на партньора си и да си даваме сметка за неговата значимост и присъствие в живота ни. Това означава най-вече признание за всеотдайността му. Когато идва от дълбините на сърцето ни, изразената признателност възвръща вътрешното чувство за справедливост и придава достойнство и самочувствие на любимия ни човек. За много хора изразяването на благодарност е признак на слабост, който възпрепятства стремежа им да доминират във връзката. Когато благодариш, това не е признак на безсилие, тъкмо обратното-ставаш по-добър човек и печелиш уважението и доверието на своя партньор, а от това връзката ни става по силна.

За да се развиват добри отношения е необходимо и да включим умението да се извиняваме на другия, когато почувстваме, че думите или действията ни са наранили отсрещната страна. Няма безгрешни хора и това е първата стъпка към нашето разкаяние. Човек трябва да владее себе си и да бъде вътрешно убеден в основните си принципи и ценности, за да е в състояние искрено да се извини. Хората с недостатъчна вътрешна сигурност не могат да предприемат тази стъпка. Но тези, които са достатъчно отговорни ще го направят защото това е поредната дума в основите на домашния ни комфорт. И не на последно място е много важно да изразяваме нашите чувства и през думите, които изричаме. Да кажеш Обичам те, не е най-лесното признание след дългогодишен брак. Но вътре в себе си всеки един човек се нуждае да чуе тези думи и те ще му дадат криле. Да обичаш някого и да можеш да споделиш мига, като му го кажеш от сърце е нещо, което би могло да ни свърже още по-силно с другия и да ни позволи да общуваме по-дълбоко и емоционално и духовно-отвъд нормалното ежедневие на битовизмите ни.

Нашето отношение и най-вече думите, чрез които го изразяваме са  основополагащи за строежа на всеки дом. И ако за градежа му използваме други материали като пари, интереси, власт… Може да стане здрав, но не и щастлив и тогава това няма да е нашият дом.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Теодор Ушев избра Бургас за снимки на първия български фантастичен филм-антиутопия

Едни от най-знаковите сцени ще бъдат заснети на Солниците и Пантеона Световноизвестният режисьор на анимационни филми Теодор Ушев избра...

Профилактични програми ще „борят“ затлъстяването и гръбначните изкривявания в бургаските детски градини и училища

Две общински профилактични програми ще започнат да се изпълняват от тази учебна година в детските градини и училищата в Бургас. Едната програма...

Бургаският клуб по подводен риболов „Черноморец“ отново е безапелационен шампион за 33-ти път

Бургаският клуб по подводен риболов "Черноморец" е безапелационният шампион в 52-то Държавно първенство`2020, което се проведе в акваторията на Несебър.

Еко викторина дава награди за познания в разделното събиране на отпадъци

Правилното и разделно събиране на отпадъците не само щади природата и заобикалящата ни среда, но сега дава възможност на всеки да получи...