четвъртък, септември 10, 2020
Начало Водещи новини 14 август - Световен ден на гущерите

14 август – Световен ден на гущерите

Всяка година на 14 август любителите на дивата природа празнуват Световния ден на гущерите. Днес има около 6263 вида гущери. Много от тях са застрашени. Загубата на местообитание, както и появата на нови хищници като кучета и котки, са основните заплахи за тези влечуги.

Гущерите са студенокръвни влечуги, които живеят по целия свят в среда, варираща от оживени градове до тропическите гори на Амазонка. Различните видове гущери се хранят по различен начин: има насекомоядни, всеядни, а също и месоядни видове. Някои от тях са редки и трудно се изучават. Затова учените знаят малко за тяхната биология и навици.

Световен ден на гущерите

Празнуването на Световния ден на гущерите е достатъчно просто. Може да се проведе информационна кампания за деца или възрастни за повишаване на осведомеността им. Много хора в този ден споделят размисли, снимки и видеоклипове на влечуги в социалните мрежи.

Интересни факти за гущерите

Всички знаят, че гущерите хвърлят опашки, когато трябва да бягат от хищник. Друг интересен и малко изучен вид са гущерите, наподобяващи жаби, или рогатите гущери, които имат способността да пръскат кръв от носа и очите, това се случва в резултат на рязко повишаване на кръвното налягане в главата, когато стените на един от големите съдове се свият. Тези странни същества могат да бъдат изстреляни до 1,5 метра, което помага да се обърка нападателя.

В света има около 6263 вида гущери. От тях само две са отровни: чудовището от Аризона Гила (Heloderma sucpectum) и мексиканското чудовище Гила (Heloderma horridum). Тяхната отрова не е достатъчно мощна, за да убие човек, но може да причини силна болка.

Представяме на вашето внимание невероятни факти за гущерите, които малко хора знаят.

 • Гущерите са се разпространили по цялата планета, с изключение на Антарктида. Дължината на гущера може да варира от 1,6 см до 3,35 метра.
 • Някои видове гущери могат да тежат до 166 кг.
 • В зависимост от вида, тези влечуги могат да живеят от една до 30 години.
 • Има няколко вида гущери, които наподобяват змии по външния си вид. Това е така, защото краката им са толкова малки, че не могат да се видят, или просто нямат крака.
 • Мониторният гущер Komodo е най-големият гущер в света. Можете да го видите само на островите Комодо в Индонезия. Драконите от Комодо растат на дължина над 3 метра и могат да ловуват едра плячка, дори бик. В допълнение, слюнката на дракона Komodo съдържа голям брой бактерии, които причиняват отравяне на кръвта и сигурна смърт на жертвата.
 • Понякога на гущерите се забелязва бял цъфтеж. Това е сол, която се отделя от тялото на животно, когато има липса на вода.
 • Гущерите са тъпи. Природата не ги е надарила с гласните струни. Изключение прави гущерът Geckos.
 • Хамелеоните не променят цвета си, за да се прикрият. Те реагират по този начин на температура и светлина. Също така, промяна в цвета може да показва промени в настроението на влечугите и състоянието на здравето му.
 • Очите на гущерите могат да гледат в различни посоки. Освен това очите на влечугото са способни да виждат ултравиолетова светлина.
 • Гущерите растат през целия им живот. Ето защо те проливат кожата си.
 • Гърците и египтяните свързваха гущерите със знание, мъдрост и богатство.
Световен ден на гущерите

Къде и от кого е установен Световният ден на гущерите, за съжаление, все още не се знае.

Източник: Екологичен блог (ruslo.info)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Теодор Ушев избра Бургас за снимки на първия български фантастичен филм-антиутопия

Едни от най-знаковите сцени ще бъдат заснети на Солниците и Пантеона Световноизвестният режисьор на анимационни филми Теодор Ушев избра...

Профилактични програми ще „борят“ затлъстяването и гръбначните изкривявания в бургаските детски градини и училища

Две общински профилактични програми ще започнат да се изпълняват от тази учебна година в детските градини и училищата в Бургас. Едната програма...

Бургаският клуб по подводен риболов „Черноморец“ отново е безапелационен шампион за 33-ти път

Бургаският клуб по подводен риболов "Черноморец" е безапелационният шампион в 52-то Държавно първенство`2020, което се проведе в акваторията на Несебър.

Еко викторина дава награди за познания в разделното събиране на отпадъци

Правилното и разделно събиране на отпадъците не само щади природата и заобикалящата ни среда, но сега дава възможност на всеки да получи...