петък, септември 11, 2020
Начало Водещи новини Блестящ дебют на Иванина Иванова в „Лебедово езеро", посветен на 70-годишнината на...

Блестящ дебют на Иванина Иванова в „Лебедово езеро“, посветен на 70-годишнината на проф. Хикмет Мехмедов

Изтъкнатият балетмайстор получи отличие „Ключът от кулата“ на Община Бургас за особени заслуги в развитието на културата

Блестящ дебют в балета на балетите „Лебедово езеро“ направи изящната примабалерина Иванина Иванова. Талантливата млада дама, която е завършила НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, очарова публиката с невероятно силно присъствие, грациозност и талант, изпълнявайки главната роля на белия и черния лебед. И в образа и на Одета, и на Одилия, Иванина омагьоса присъстващите с емоционалното си изпълнение, увереност и артистизъм.

Спектакълът бе посветен на 70-годишнината на талантливия балетен режисьор, хореограф и педагог проф. Хикмет Мехмедов.

Дългогодишният балетмайстор на Държавна опера – Бургас получи отличието за особени заслуги за развитието на културата на Община Бургас „Ключът от кулата“, което бе връчено от зам.-кмета по „Култура, туризъм и спорт“ Диана Саватева. Тя прочете и поздравителен адрес от името на кмета на Бургас Димитър Николов.

Спектакълът заслужено бе награден с нестихващи аплодисменти от публиката за впечатляващата режисура, хореография и изпълнение на талантливите балерини и балетисти.

Вещо, зряло, подкрепящо полета на младата дебютантка Иванина Иванова, партнира премиер балетистът Емил Йорданов в ролята на Принц Зигфрид. Впечатляващ дебют направи Теодор Цаков – превъплъщавайки се в образа на злия магьосник Ротбарт. Изумително, свръхдинамичен и въздействащ бе и Даниел Тичков в ролята на Шута. Целият балетен състав на Държавна опера – Бургас вля енергийния си заряд в една красива приказка със светъл край, в която Доброто засиява, давайки живот и сили на Любовта. Сценичният бисер бе посветен на създателя на считаната за най-добра постановка на „Лебедово езеро“ на българска сцена – проф. Хикмет Мехмедов.

Репетиторът на балетния състав Галина Калчева, заедно с артистите на сцената, бяха подготвили специална изненада за именития професор – те отдадоха своята почит към него, прекланяйки се пред приноса му за високото ниво на балетното изкуство в крайморския ни град.

Беше прочетен поздравителен адрес от името на доц. д-р Александър Текелиев, директор на Държавна опера – Бургас. Поднесени бяха цветя и поздравителни адреси от кмета на Бургас г-н Димитър Николов, председателя на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, Генералния консул на Република Турция г-жа Селен Гюзел, кмета на Кърджали г-н Хасан Азис, от примабалерината Красимира Колдамова, от Държавна опера – Бургас, Софийската опера и балет, Държавна опера – Русе и др.

Събитието бе предпоследното от Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, а многобройната публика в Летния театър имаше шанса да присъства на истински културен празник.

СНИМКИ: ДЪРЖАВНА ОПЕРА- БУРГАС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

„Братя Блецови” ООД инвестира 3 милиона лева и разкри 50 работни места в Бургас

"Братя Блецови" ООД е компания, която наскоро завърши изграждането на нова логистична база в Индустриален и логистичен парк - Бургас. Търговското дружество...

Бургас изпраща лятото с Фестивал на рибата и виното, откриването е довечера

Вкусни морски деликатеси, подбрани напитки и атрактивна програма ви очакват този уикенд в Бургас На 11, 12 и 13 септември...

Най-красивият бургаски подлез ще има и изрисувана 3D подова настилка

Атрактивно изрисуваният подлез, с визия на сюреалистично произведение на изкуството, привлече вниманието на бургазлии още преди официалното си откриване. Подлезът...

КАТ с нова спецоперация за безопасност по пътищата

От началото на септември до момента при транспортни произшествия по пътищата в страната са загинали 22 души. От днес...