четвъртък, септември 10, 2020
Начало Водещи новини Световен ден на слона

Световен ден на слона

Световният ден на слоновете се отбелязва ежегодно на 12 август. Основната задача на този ден е разпространението на информация за необходимостта от защита и опазване на популациите на американските и азиатските слонове. Идеята да отбележим Световния ден на слона за пръв път дойде на ума на канадските режисьори Патриша Симс и Майкъл Кларк от Canazwest Pictures и Сивапорн Дардарананда, генерален секретар на Фондацията за възстановяване на тайландския слон.

     Първото официално тържество се проведе през 2012 г. под ръководството на Патриша Симс. За отбелязване на случая беше пуснат филмът на Симс и Кларк „Завръщане в гората“, който се фокусира върху повторното въвеждане на пленни азиатски слонове в естественото им местообитание в Тайланд.

     Целта на Световния ден на слоновете е да се повиши осведомеността за проблема с изтребването на слоновете. И африканските и азиатските слонове са включени в Международната червена книга като видове, близки до изчезване.

     Основните причини за намаляването на броя на слоновете са ловът от тях на хора за бивни и месо, преследване поради щети, причинени на посевите, и обезлесяването на горите – естественото местообитание на слоновете. Въпреки факта, че Световният ден на слона все още няма официален статут, в събитията участват повече от шестдесет природозащитни организации.

     Известно е, че слоновете могат да се идентифицират в огледални образи, което се счита за признак на самосъзнание, което е доказано и при някои маймуни и делфини. Едно проучване върху индиански слон в плен, показало, че тези животни са в състояние да запомнят и различават много визуални и някои звукови двойки.

     Ретестирането година по-късно отново показа добри резултати, което показва развита памет. Слоновете са сред малкото животински видове, които използват инструменти. Едно наблюдение на индийски слон е показало, че той използва клонки като мухи. Въпреки това слоновете са по-ниски от шимпанзетата в способността си да създават инструменти. Добрата памет на слона се показва от способността им да проследяват местоположението на членовете на семейната си група.

     Изследователите все още не са постигнали консенсус за това колко слонове са способни да изпитват емоции. Наблюденията показват наличието на определен ритуал, свързан със смъртта. Освен това слоновете проявяват интерес към черепите и бивниците на собствения си вид, независимо от степента на родство. Към умиращ или мъртъв слон се показва повишено внимание на неговите индивиди, а не само на семейната му група.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Теодор Ушев избра Бургас за снимки на първия български фантастичен филм-антиутопия

Едни от най-знаковите сцени ще бъдат заснети на Солниците и Пантеона Световноизвестният режисьор на анимационни филми Теодор Ушев избра...

Профилактични програми ще „борят“ затлъстяването и гръбначните изкривявания в бургаските детски градини и училища

Две общински профилактични програми ще започнат да се изпълняват от тази учебна година в детските градини и училищата в Бургас. Едната програма...

Бургаският клуб по подводен риболов „Черноморец“ отново е безапелационен шампион за 33-ти път

Бургаският клуб по подводен риболов "Черноморец" е безапелационният шампион в 52-то Държавно първенство`2020, което се проведе в акваторията на Несебър.

Еко викторина дава награди за познания в разделното събиране на отпадъци

Правилното и разделно събиране на отпадъците не само щади природата и заобикалящата ни среда, но сега дава възможност на всеки да получи...