петък, септември 11, 2020
Начало Водещи новини Отбелязваме Международният ден на младежта

Отбелязваме Международният ден на младежта

Международният ден на младежта се отбелязва ежегодно на 12 август. Този празник е установен от Общото събрание на ООН по предложение на Световната конференция на министрите за младежта, проведена в Лисабон през 1998 г.

     Конференцията препоръча организиране на информационни дейности в подкрепа на празника за повишаване на осведомеността, особено сред младите хора, за Световната програма за действие за младежта 2000 и след това, приета от Асамблеята през 1995 г.

     Докато младите съставляват една четвърт от световната работна сила, те представляват половината от безработните. Пазарите на труда се борят за осигуряване на стабилна заетост с добри перспективи за младите хора, с изключение на висококвалифицирани специалисти. Днес в света има близо 3 милиарда души на възраст под 25 години.

     Повече от половин милиард от тях живеят в бедност. Над 100 милиона деца са извън училище. Всеки ден около 30 хиляди деца умират от бедност. 7 хиляди млади хора се заразяват със СПИН всеки ден. Генералният секретар на ООН призова международната общност да признае взаимозависимостта на поколенията и да решава заедно проблеми от различни възрасти, повишавайки нивото на информираност на младите хора за съществуващите проблеми, рискове и начини за тяхното решаване.

     Всяка година се провеждат събития, посветени на Деня на младежта, сред които – разнообразни концерти, изложби, конференции, семинари и флашмоби, провеждани под определено мото. 

     По този начин темите на Деня в различните години бяха: „Сега и в интерес на бъдещето, младежките дейности за устойчиво развитие“, „Младежта в общество, основано на взаимодействие на поколенията“, „Съвместна борба срещу бедността: младежите и бедността“, „Младежта и изменението на климата : Време за действие “,„ Младежката миграция – напредък към развитието “,„ Младежта и психичното здраве “.

     Също така много държави ежегодно отбелязват Световния ден на младежта и собствените си дни на младежта, за които всяка държава има свои дати. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Теодор Ушев избра Бургас за снимки на първия български фантастичен филм-антиутопия

Едни от най-знаковите сцени ще бъдат заснети на Солниците и Пантеона Световноизвестният режисьор на анимационни филми Теодор Ушев избра...

Профилактични програми ще „борят“ затлъстяването и гръбначните изкривявания в бургаските детски градини и училища

Две общински профилактични програми ще започнат да се изпълняват от тази учебна година в детските градини и училищата в Бургас. Едната програма...

Бургаският клуб по подводен риболов „Черноморец“ отново е безапелационен шампион за 33-ти път

Бургаският клуб по подводен риболов "Черноморец" е безапелационният шампион в 52-то Държавно първенство`2020, което се проведе в акваторията на Несебър.

Еко викторина дава награди за познания в разделното събиране на отпадъци

Правилното и разделно събиране на отпадъците не само щади природата и заобикалящата ни среда, но сега дава възможност на всеки да получи...