петък, септември 11, 2020
Начало Бургас Бургас зае достойно място сред културните скъпоценности на Европа чрез онлайн платформата...

Бургас зае достойно място сред културните скъпоценности на Европа чрез онлайн платформата „Cultural Gems“

Бургас стана част от 168-те града от общо 30 европейски държави, които са включени в онлайн платформата Cultural Gems, инициирана от еврокомисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

117 емблематични сгради, места и гледки намериха място на културната карта https://culturalgems.jrc.ec.europa.eu.

Сред тях са Културен център „Морско казино“, Галерия „Георги Баев“, Летен театър – Бургас, Държавна опера – Бургас , ДТ „Адриана Будевска“, Храм „Св.св. Кирил и Методий“, Културен дом на нефтохимика, РБ „Пейо Яворов“, паметниците Альоша и Пантеона, Авиомузей – Бургас, защитена местност „Пода“, Регионален исторически музей, Природонаучен музей, Етнографски музей, Концертна зала „Проф. Иван Вульпе“, Дом на писателя, къща-музей „Петя Дубарова“.

„Град Бургас притежава своите уникални възможности и има потенциал да въздейства върху културата, творческия сектор и туризма. Тази онлайн платформа създава форум за обмяна на идеи и добри практики, като представя бърза и точна картина на културните забележителности и творческия заряд на даденото място. Това ще бъде полезно при вземането на по-ефективни и координирани решения на национално и европейско ниво за подпомагане и развитие на културата и туризма“, каза комисарят Мария Габриел.

Платформата за обмен на културни и туристически обекти Cultural Gems съдържа информация, която помага да се намерят данни за различните и интересни обекти, намиращи в даден регион. Проследявайки IP адреса на връзка, тя предлага на вашето внимание редица регистрирани културни ценности – тяхната история, снимки и точната им локация. След посещение на мястото може да оставите свое ревю с впечатления, препоръки и отзиви. Информацията може да се актуализира и разширява.

И вие може да добавите своето любимо място. Направете си бърза регистрация с и-мейл и парола.

Гледката, пред която обичате да се снимате, паметник, фонтан, градска скулптура, музикални и театрални събития, интересен фестивал, точно определено място от градската среда или близка местност, до която обичате да отскачате, когато имате свободно време. В онлайн пространството може да добавите интересни легенди, истории и приказки, свързани с историята на града или културния обект. Разкажете за тях, след като си направите регистрация с име и парола. Така и вие ще допринесете за привличането на туристи. Така повече хора ще посетят прекрасния ни град и ще се докоснат до историята, поезията, изкуството и мечтата за Бургас.

Нека си припомним, че 40 % от туризма е свързан с културен туризъм, а трима от четирима европейски туристи избират своята туристическа дестинация, отчитайки културните забележителности и възможности. С особено голяма сила това се отнася към туризма в Европа, тъй като тук се намират половината от местата, определени от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Възстановяването и развитието на туризма преминава през културата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Теодор Ушев избра Бургас за снимки на първия български фантастичен филм-антиутопия

Едни от най-знаковите сцени ще бъдат заснети на Солниците и Пантеона Световноизвестният режисьор на анимационни филми Теодор Ушев избра...

Профилактични програми ще „борят“ затлъстяването и гръбначните изкривявания в бургаските детски градини и училища

Две общински профилактични програми ще започнат да се изпълняват от тази учебна година в детските градини и училищата в Бургас. Едната програма...

Бургаският клуб по подводен риболов „Черноморец“ отново е безапелационен шампион за 33-ти път

Бургаският клуб по подводен риболов "Черноморец" е безапелационният шампион в 52-то Държавно първенство`2020, което се проведе в акваторията на Несебър.

Еко викторина дава награди за познания в разделното събиране на отпадъци

Правилното и разделно събиране на отпадъците не само щади природата и заобикалящата ни среда, но сега дава възможност на всеки да получи...