четвъртък, септември 10, 2020
Начало Бургас Показват в Бургас картина на единствената жива ученичка на Златьо Бояджиев

Показват в Бургас картина на единствената жива ученичка на Златьо Бояджиев

На 13 август (четвъртък), от 17:00 ч., в двора на галерия „Георги Баев“ ще се състои официалното откриването на експозицията „Продължаваме“. Тя ще бъде подредена на етаж 1 и ще може да се разгледа до 22 август. Входът е свободен. Събитието се организира в партньорство с Община Бургас.

Инициативата събира над 40 художници, сред които световноизвестните Димитър Анастасов, Петър Мичев – Педро и Васил Петров – българският Рембранд, Анастасия Ножарова – единствената жива ученичка на Златьо Бояджиев, Деян Дачевски – ученик на Михаил Камберов и др.

За въздействащата подредба и хармония между платната ще се погрижи кураторът Бистра Стойчева.

Зад логото на инициатива „Продължаваме“ стои графикът Димитър Анастасов. Бургаската публика ще има възможност да се наслади на негови творби.

След две открити изложби в Комплексен онкологичен център и в сдружение „Онкоболни и приятели“, това е третата поред експозиция в Бургас и тринадесета в рамките на хуманната инициатива.

Основната цел на проявата е обособяване на арт терапевтични пространства с периодично сменящи се експозиции – пространства със свободен достъп на територията на специализираните онкологични заведения в страната, с грижа и в подкрепа на душевния свят на пациентите и техните семейства.

Инициативата е подета в началото на 2018 г. от д-р Стефан Константинов и неговия екип от Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология – София, чийто еднокилометров коридор и топла връзка с Лъчетерапевтичния комплекс е превърнат в уникално по рода си арт терапевтично пространство, благодарение на галериста Бистра Стойчева и плеяда български творци.

Изкуството във всичките му форми на проявление е тази част от живота, която ни дава лъч светлина, стимул, криле, посока – възможността отново и отново да се изправяме на крака и продължаваме напред…

Координатори на проекта са: Бистра Стойчева, Димитър Анастасов, Георги Свещников и Лора Касабова. „Крилете“ на експозицията и тук са DB Schenker – национален логистичен партньор на инициативата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Теодор Ушев избра Бургас за снимки на първия български фантастичен филм-антиутопия

Едни от най-знаковите сцени ще бъдат заснети на Солниците и Пантеона Световноизвестният режисьор на анимационни филми Теодор Ушев избра...

Профилактични програми ще „борят“ затлъстяването и гръбначните изкривявания в бургаските детски градини и училища

Две общински профилактични програми ще започнат да се изпълняват от тази учебна година в детските градини и училищата в Бургас. Едната програма...

Бургаският клуб по подводен риболов „Черноморец“ отново е безапелационен шампион за 33-ти път

Бургаският клуб по подводен риболов "Черноморец" е безапелационният шампион в 52-то Държавно първенство`2020, което се проведе в акваторията на Несебър.

Еко викторина дава награди за познания в разделното събиране на отпадъци

Правилното и разделно събиране на отпадъците не само щади природата и заобикалящата ни среда, но сега дава възможност на всеки да получи...