вторник, септември 15, 2020
Начало Бургас Бургаски училища разкриват високотехнологични центрове и специализирани кабинети за практическо обучение

Бургаски училища разкриват високотехнологични центрове и специализирани кабинети за практическо обучение

Десет бургаски училища са одобрени и ще получат средства за разкриване на иновативни технологични центрове, специализирани кабинети за практическо обучение и съвременна образователна среда за своите възпитаници. Дейностите ще стартират от новата учебна година по три национални програми на Министерството на образованието и науката – „Изграждане на училищна STEM среда“, „Осигуряване на съвременна образователна среда“ и „Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот“.

Технологични STEM центрове /STEM обучение – наука (Science), технология (Technology), инженерство (Engineering) и математика (Maths)/ ще бъдат разкрити в ОУ „Братя Миладинови“, ОУ „Христо Ботев“ – кв. Долно Езерово, ОУ „Иван Вазов“ – кв. Банево и Професионалната гимназия по транспорт. Те ще бъдат със съвременен дизайн, оборудване и обзавеждане, в които ще бъде интегрирано ново учебно съдържание, свързано с интересите и възможностите на учениците и с акцент върху развитието на практически умения и креативност.

Центровете в ОУ „Христо Ботев“ – кв. Долно Езерово и ОУ „Иван Вазов“ – кв. Банево ще представляват изследователски лаборатории с модерно технологично оборудване, образователен софтуер за виртуална реалност и камера z Space Studio, позволяваща изследването на 3D модели и обекти. Всеки ученик и учител ще има електронно устройство, с което ще работи, а след това ще оставя в специален шкаф за зареждане. Те ще разполагат още с мобилни дигитални лабораторни комплекти и материали за експерименти и проектни задания, както и със зона за самостоятелни интелектуални занимания и почивка.

В ОУ „Братя Миладинови“ трансформацията на училищното пространство ще обедини кабинетите по химия, биология и физика в общ Център по природни науки, изследвания и иновации. В него ще има шест зони за активност, позволяващи различни режими на учене и гъвкава учебна програма – зона за едностранна комуникация, зона за индивидуална работа, зона за групова работа, зона за социализация, зона за учене чрез преживяване и зона за движение. Технологичната среда ще бъде обезпечена с безжични научни лаборатории /Labdisc/ с 15 вградени сензори за всяка зала, специализирани сетове с лабораторни пособия по биология, химия и физика, цифрови микроскопи, ученически таблети, интерактивни дисплеи, софтуер за изследване и анализ на данните и мултидисциплинарни материали за провеждане на експерименти.

Центърът за технологии в Професионалната гимназия по транспорт ще бъде креативно учебно пространство, където учениците ще имат възможност да разгърнат своето въображение и практически умения. Това, което ще отличава STEM центъра на бургаската гимназия по транспорт от всички останали в страната е средата. Там ще бъде създаден свят между реални автомобили и компонентите им и виртуални 3D холограмни автомобили. Учениците ще могат да се упражняват в два автомобилни сервиза на едно и също място – реален сервиз с реални двигатели и прилагане на сервизни умения, и виртуален сервиз, в който ще практикуват и задълбочават усвоените познания чрез виртуални упражнения и задачи по сглобяване, разглобяване и поправяне на различни автомобилни части.

В зоната за индивидуална работа ще се използва стенд за електрически и хибридни системи, а в зоната „учене чрез правене“ ще бъде въведен 3D принтер за създаване на прототипи на автомобилни части или компоненти. 3D принтирането може да помогне при усвояване на много от сегашните умения, които се търсят от работодателите, както и при прилагането на знанията в реални ситуации. Там ще бъде обособено място за социални контакти и зона за движение с мобилна тенис маса и игри, които ще бъдат интелектуално стимулиращи като шах, табла и различни видове Brain Games /интелектуални игри/.

Специализирани кабинети ще бъдат създадени по програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ в Професионалната гимназия по химични технологии „Акад. Н. Д. Зелинский“ и в Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“, в която ще бъде изграден кабинет по корабоводене, което ще включва ремонт на кабинета и оборудването му със софтуер и тренажор за рулеви.

В Професионалната гимназия по химични технологии ще бъде подновена технологичната база в две компютърни зали, което ще повиши качеството на подготовката на учениците и ще разшири възможностите за реализацията им по специалностите „Системно програмиране“, „Икономическа информатика“ и “ Електронна търговия“. Това ще подобри реалните им умения за използване на съвременния системен и приложен софтуер, ще повиши качеството на преподавателската работа и ще създаде позитивна среда за изява на креативното мислене на ученици и учители.

Като част от програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ ще бъдат създадени площадки за обучение по безопасност на движението в СУ „Епископ Константин Преславски“ и ОУ „Пейо К. Яворов“.

Други две бургаски училища – СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ОУ „Васил Левски“ – кв. Горно Езерово, ще работят по програма за привличане на родителите като активни участници в училищния живот чрез изграждане на доверие, уважение и екипност между родител, ученик и учител. Дейностите включват различни активности като спортни празници, съвместни посещения на различни културни забележителности, игри сред природата, участие в музикални програми, посещение на работното място на родителите и запознаване с извършваните от тях професионални дейности.

Тези проекти са в синхрон с усилията на Община Бургас в последните години за създаване на съвременни условия и за въвеждане на иновативни методи на обучение в бургаските учебни заведения.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Доброто в Бургас: Когато нещо счупено отново стане хубаво

Една повредена улична мозайка срещу бившето кино "Септември". Това със сигурност не е най-важната тема на град като Бургас. Но именно за...

Днес е Международният ден на демокрацията

15 септември е Международният ден на демокрацията. Датата е избрана от Общото събрание на ООН през 2007 г. Денят...

143 нови случая на COVID-19 у нас

143 са положителните проби за COVID-19 за последните 24 часа при направени 3 163 PCR теста. Според данните на...

Св. вмчк Никита. Преп. Филотей. Св. мчк Леонид

Когато честният и животворящ Кръст Господен - това знамение за победа, бил издигнат високо над света, съименникът на победата свети Никита застанал...