сряда, юни 16, 2021
Начало Водещи новини Зетьовден е, искайте прошка от тъста и тъщата

Зетьовден е, искайте прошка от тъста и тъщата

Празникът днес е посветен на християнските светци мъченици Св. 7 мчци братята Макавеи, Св. Соломония. В народна среда обаче е и празник на гадаенето, което нерядко трае 12 дни. Всеки ден от 1 до 12 август според традицията съответства на един месец от годината, броено от септември нататък. Каквото ще бъде времето през деня, такова ще бъде и през месеца. Така се определя благоприятна ли ще е новата стопанска година.

Според народните вярвания празникът е известен като Първия Макавей или Зетьовден и др. Денят маркира края на лятото и отлитането на прелетните птици на юг, а природната събитийност неизменно рефлектира в човешкия живот, носейки в себе си посланието за преходност и неизбежност.

На този ден дедите ни са извършвали гадания, свързани с времето през следващите дванадесет месеца. Винаги се започвало от септември, тъй като на Симеоновден /1 септември/ започва църковната нова година.

По традиция от 1 август се отбелязват дванадесетте дни на Макавей. Всеки от тях се нарича на един месец от годината, броено от септември нататък. Каквото ще бъде времето през деня, такова ще бъде и през съответния месец. Така се определя благоприятна ли ще е новата стопанска година.

Първият ден – Егус се празнува най-много от жените, за да не им се „ядат” пръстите, когато предат прежда. Жените почитат 1 август против болести и рани и по-специално за предпазване от епилепсия. Който работи тоя ден, народното вярване предрича, че огън ще изгори къщата му или вълк ще изяде негов добитък.

На този ден (Първия Макавей) всички зетьове отиват при тъста си на гости, носят дарове и целуват ръка, затова някъде наричат празника Зетьовден. Гощават ги с вино и пресни питки. След празничната гощавка най-възрастния зет започва да гони по-младите из хармана. Това се прави с цел да има по-голям приплод при домашните животни. Тези ритуални действия са наследство от нашето далечно минало. Те представляват вечния стремеж на хората за здраве и материално благополучие. Макавеите са свързани с фолклорната метеорология.

От днес започва и Богородчният пост, който продължава две седмици до Голяма Богородица (15 август). В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис. Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна (сухоежбина). Във вторник и четвъртък – варени без олио/масло госби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба.

На 1 август се чества и Денят на градинаря в България. Празникът „Ден на градинаря“ започва да се празнува отново през 1993 в гр. Брезово. Ако обичате растенията, умеете да общувате и да се грижите за тях, днес е вашият ден. Страстта към цветята, зеленчуците и овошките трябва да ти идва отвътре, затова от всеки човек градинар не става. Затова тези, които нямат двор или голяма градина, се развихрят дори и в малкия градски апартамент или тясното балконче. Други правят чудеса от цветни алпинеуми сред бетона. Трябва само обич и желание да твориш с двете си ръце.

Днес имен ден имат Макавей, Здравко, Здравка.

Честито!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular