петък, юли 31, 2020
Начало Водещи новини Вашето семейство има ли мисия?

Вашето семейство има ли мисия?

Да се обичате не значи да се гледате един друг, а да гледате заедно в една посока.

Антоан дьо Сент Екзюпери

Създаването на семейство и раждането на деца е страхотно и радостно събитие в нашия живот. Семейният живот обаче бързо се превръща в поредица от монотонни домакински дела, предизвикващи напрежение в отношенията.

Какъв процент мъже и жени, след като се оженят, обсъждат въпроса – защо всъщност се оженихме? Какво искаме да постигнем като семейство, какъв принос е готов да даде всеки от нас?

За да шофират кола, хората учат, вземат изпит и получават лиценз. А да управлявате семейството си? Една от причините е липсата на подготовка в брака. Хората просто влизат в една лодка и потеглят по течението, живеейки със възгледите и сценариите на други хора (най-често на техните родители). Много конфликти възникват от различаващи се очаквания един от друг, невъзможност за конструктивно обсъждане на тези очаквания и използване на различни стратегии за справяне. И се оказва като в известната басня „Орел, рак и щука“.

Но никога не е късно да обсъдим по-високите цели на семейството. На всеки етап от развитието на семейството и във всяка ситуация можете да изградите по-хармонични и щастливи отношения.

Какво е семейна мисия?

Мисията на семейството е неговата собствена, вътрешната култура, ценностите, събрани и записани на хартия, възгледите на съпрузите и децата за смисъла на съществуването на семейството и неговите цели. Това е водеща звезда, която осветява пътя и прави семейния живот по-силен, по-хармоничен и приятелски настроен.

Попитайте веднага своя партньор: защо живеем заедно? Какви са нашите приоритетни цели като семейство? Когато задавам такива въпроси на съпрузите, те не намират веднага отговорите или отговорите се различават. Задайте си взаимно този въпрос веднага и може би научете нещо ново един за друг.

Стивън Коуви препоръчва да се разработи семейна мисия в три стъпки.

1. Обсъдете какъв е смисълът и същността на съществуването на вашето семейство

Важно е всеки член на семейството да изрази своите идеи. Напишете всички идеи и в процеса на дискусията изберете основното.
Попитайте децата:

 • Как можем да станем най-добрите родители за вас?
 • Какво бихте искали да видите нашето семейство?

Попитайте се един друг:

 • Какви партньори искаме да бъдем?
 • Как искаме да разрешим различията?
 • Какви родители искаме да бъдем?
 • На какви принципи ще учим децата си? Какви роли ще играе всеки от нас?
 • Кои традиции бихме искали да спазваме и кои да създадем?

Попитайте всички членове на семейството:

 • Как искаме да живеем семейния си живот?
 • Какво искаме да направим ние като семейство?
 • Какви са нашите сили като семейство?
 • Каква връзка искаме да поддържаме помежду си?
 • Какви са основните цели на нашето семейство?
 • Какво може да даде нашето семейство на другите?

2. Формулирайте писмено изявление за мисията и го окачете на място, видимо за всички членове на семейството.

3. Използвайте я, за да останете в правия път. И редовно я преглеждайте и актуализирайте.

Предимствата на семейната мисия:

Ако нямате ясна посока за семейството, други хора или обстоятелства ще определят посоката за вас. Разликата между успешните и неуспешните семейства е способността да се справят с проблемите. Когато има идея за един курс и цел на дестинацията, тогава трудностите не позволяват на семейството да излезе от пътя им. Мисията е семеен компас, който ви помага да видите навреме колко сте далеч от курса и къде трябва да се върнете. Затова е важно всички да знаят, че се премествате заедно до една и съща дестинация.

Участвайки в създаването на мисията, всеки поема своята отговорност за приноса си в семейния живот. В резултат на това всички членове на семейството започват да дават, а не да търсят. Появява се вдъхновение и мотивация за дейност.

Създаването на мисия – това е енергия. Има повече положителни емоции, любов, творчество, желание за действие. Има синергичен ефект, когато резултатът е много повече от сумата от отделните идеи.

Когато има общи цели и ценности, е по-лесно да възпитаваме децата, да се придържаме към правилата, да не се страхуваме да прилагаме дисциплина, по-лесно е да намерим общ език с децата. Децата чувстват по-силно, че са част от важна и специална връзка.

Източник: movitta.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Вашето семейство има ли мисия?

„Да се обичате не значи да се гледате един друг, а да гледате заедно в една посока.” Антоан дьо...

Яхтклуб „Черноморец Бургас” ще проведе кампания „Ветроходно здраве“ на 1 август

С кампания за популяризиране на ветроходството и неговите ползи за здравето Яхтклуб "Черноморец Бургас" ще открие ветроходния август. Още утре, 1 август,...

Днес спират движението по пътя „Ветрен“ – Бургас заради международната колоездачна обиколка

От 12 до 18 часа ще е затворена за автомобили и ул. "Конт Андрованти" Няколко възлови отсечки от уличната...

265 нови случаи на коронавирус у нас. Шестима души са починали

Новите случаи на коронавирус в България са 265 за последното денонощие при направени 6 639 PCR теста. Това показват официалните данни на...