понеделник, юли 20, 2020
Начало българия България Катя Пенева-любовен психотерапевт: Не палете мостовете след себе си заради всяка една...

Катя Пенева-любовен психотерапевт: Не палете мостовете след себе си заради всяка една дреболия, защото…

Понякога съм изумена как някой партньори след безкраен разговор и толкова похабени думи и нерви не стигат до разбирателство. Убедена съм, че ако японец и американец разговарят, всеки на своя език, ще намерят най-подходящите изразни средства да се разберат. Оказва се, че основните проблеми на двойката са в комуникацията. Има съпрузи, които през целия си съвместен живот говорят на различни езици. Често общувайки с противоположния пол се обиждаме без да разбираме, че те възприемат думите, събитията и чувствата по различен начин от нашия и това ни гневи. Oбщуването по между ни отразява спецификата на отношенията ни.

Двама напълно диференцирани индивида в живота с много съпричастност и разбиране могат да създадат една функционална връзка, в която здравословните отношения се пораждат, ако партньорите ценят  различията си, а не ги отричат и не се  наказват за това. Именно това създава усещане за приемане и изгражда чувство на свързаност и приятелство. Осъзнавайки и приемайки, че всички ние сме толкова различни един от друг води до идеята за взаимното уважение и почитане на другия-такъв какъвто е с всички негови позитиви и дефицити. Този вид отношения осигуряват спокойствие и дават възможност на всеки от партньорите да се развива. Когато човек знае, че има подкрепа и разбиране, зачитане на личните си интереси, той изпитва уважение към другия.

Някой специалисти считат, че проблемите в двойката се дължат на различния начин на комуникация между мъжете и жените. Жените са тези, които не спират да говорят и се опитват да си стоварят проблемите върху плещите на мъжете. На свой ред при такова негативно демонстриране на неразбиране, жените се чувстват огорчени и отхвърлени. А понякога всичко е толкова простичко, защото и най-сложните проблеми, често имат много лесни решения. Жените имат по-голяма потребност да общуват и да се изразяват на глас и това не ги прави глупави. Това не е просто празноговорене, а начин да споделиш с партньора си и за пореден път да чуеш мислите си на глас. В този случай, вместо упреци и „ Остави ме моля те на мира. Омръзна ми от твоите глупости!“ е добре мъжът да помълчи и да отдели време за да изслуша партньорката си. Без да нервничи, без да я съди. Да й помогне без да й натрапва мнение за да намери решения, за които тя не е подозирала.

За разлика от нас жените, мъжете не обичат да говорят за проблемите си. Те не се оплакват и не хленчат,  предпочитат тишината и усамотението, в което могат наум да прехвърлят различни варианти за решение на проблема, без излишно да тревожат близките си. Това им придава мъжественост и доза героизъм. Обожавам мъже, които не плачат на женското рамо! Но когато мъжете не говорят и се затварят вътре в себе си, жените стават тревожни и мнителни. В желанието си, да бъдат полезни и да помогнат, стават досадни и нетърпеливи или просто разпалват поредния ненужен скандал, в който другия когато не споделя и не говори, според тях крие нещо срамно. За разлика от жените, мъжете не могат едновременно да говорят и да мислят. Разбирането на разликите и най-вече добронамереното приемане на партньора и не толкова общуването според мен е ключа към изглаждането на проблемите в семейството. А проблеми винаги ще има и не е въпросът в това, да ги заобикаляме или да се правим, че не съществуват, а в това да намираме бързо и максимално безболезнено решение.  Трябва да сме добронамерени един към друг-в диалога и да акцентираме върху нещата, които ни свързват, а не ни разделят, за да изградим дума по дума отношенията за които мечтаем.

 Въпросът е да не палим мостовете след себе си заради всяка една  дреболия, защото така сантиметър по сантиметър отваряме пропастта, която ни разделя! А когато веднъж си усетил и разбрал душата на човека до себе си, не е необходимо да говориш. Много често в любовта думите са излишни, защото чувствата се превръщат в добронамерени действия, които правят речта излишна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Катя Пенева-любовен психотерапевт: Не палете мостовете след себе си заради всяка една дреболия, защото…

Понякога съм изумена как някой партньори след безкраен разговор и толкова похабени думи и нерви не стигат до разбирателство. Убедена съм, че...

Международния филмов фестивал Бургас представя тази вечер „Свещеникът”, по разказ на Деян Енев

Режисьорът Борислав Колев и продуцентът Мария Ландова представят тази вечер в Бургас последния си филм - "Свещеникът". Той е по разказ на Деян Енев, а в ролите...

Илинден е!

Българската православна църква почита днес по стар стил паметта на св. пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството...

95 нови случаи на коронавирус у нас за последното денонощие

95 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие след направени 3 155 теста. Най-много са случаите в София...