петък, септември 11, 2020
Начало Водещи новини Община Бургас предлага край на дългогодишната сага с общата учебна база на...

Община Бургас предлага край на дългогодишната сага с общата учебна база на Английската и Немската

 В Английската гимназия се обучават 800 ученици, а общият брой на децата в СУ „Йордан Йовков“ и СУ „Добри Чинтулов“ е 600

Община Бургас предлага край на дългогодишната сага с общата учебна база на езиковите гимназии – Английска и Немска, чрез преместване на АЕГ „Гео Милев“ в сградата на СУ „Добри Чинтулов“ в ж.к. „Изгрев“, което да се пренесе в съседната на нея сграда на СУ „Йордан Йовков“.

Това е възможност да се подобрят условията и учебният процес в тези бургаски училища. След толкова много години сега има съгласието на ръководствата, учителските синдикати, учители, ученици и родители. По този начин ще се разреши един дългогодишен проблем.

Докладната записка, касаеща оптимизиране на сградния фонд, който ползват СУ „Добри Чинтулов“, „Йордан Йовков“, АЕГ „Гео Милев“ и НЕГ „Гьоте“, ще бъде разгледана на предстоящата сесия на Общински съвет – Бургас.

От 34 години Английската гимназия дели една сграда с Немската в ж.к. „Зорница“, като общият брой на учениците, които се обучават там е 1600 деца в 60 паралелки. Ограниченият капацитет на сградата и пренаселеността в нея водят до невъзможност за провеждане на нормален учебен процес. Учебните занятия се водят на двусменен режим с намалени междучасия, а времето между двете смени е едва 20 минути. Трудности се срещат при провеждане на часовете по физическо възпитание и спорт, тъй като сградата разполага само с един физкултурен салон.

В докладната записка се посочва, че само в Английска езикова гимназия „Гeо Милев“ в момента се обучават 800 ученици, а общият брой на децата в СУ „Йордан Йовков“ и СУ „Добри Чинтулов“ е 600. В същото време капацитетът на сградния фонд на СУ „Йордан Йовков“ е достатъчен да поеме учениците и на двете училища на едносменен режим на обучение, като всяко училище запази своята самостоятелност.

Разпределението на класните стаи ще се извърши от комисия, назначена от кмета, включваща представители на Община Бургас, Регионалното управление по образование, СУ „Йордан Йовков“ и СУ „Добри Чинтулов“.

Освен с достатъчен брой учебни стаи и кабинети, сградата на СУ „Йордан Йовков“ разполага още с голям физкултурен салон, училищен стол и възможност за обособяване на самостоятелни входове за двете училища, като официалния вход остане за СУ „Йордан Йовков“, а вторият вход, който е срещу ДГ „Веселушко“, да бъде на СУ „Добри Чинтулов“.

Регионалният център за подкрепа на приобщаващото образование в сградата на СУ „Йордан Йовков“, ще се премести в тази на СУ „Добри Чинтулов“, а за обезпечаване на профилираната подготовка на учениците с профил „Музика“ от СУ „Добри Чинтулов“ ще бъдат предоставени за ползване кабинетите на Центъра за подкрепа на личностното развитие в павилиона на ДГ „Веселушко“, като последните ще бъдат превърнати в модерен център по музика и хореография.

Предложението на градоначалника включва предоставяне на 30 000 лева на СУ „Добри Чинтулов“ и 40 000 лева на АЕГ „Гео Милев“ за преместването и необходимите ремонти.

Към докладната записка са приложени още положителните становища на РУО – Бургас и на директорите на СУ „Добри Чинтулов“, „Йордан Йовков“, АЕГ „Гео Милев“, НЕГ „Гьоте“ и ЦПЛР – Бургас.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Ето как ще изглежда новата сграда на Английската гимназия

На финалната права са и дейностите в сградите на СУ "Йордан Йовков" и ДГ "Веселушко" Ремонтните дейности, свързани с...

Все повече младоженци се отказват от букетите си, за да дарят парите на УМБАЛ Бургас

Още едно младо семейство превърна сватбата си в благотворително събитие с кауза, посветена на по-добрата грижа за детското здраве. Никол и Любомир...

„Братя Блецови” ООД инвестира 3 милиона лева и разкри 50 работни места в Бургас

"Братя Блецови" ООД е компания, която наскоро завърши изграждането на нова логистична база в Индустриален и логистичен парк - Бургас. Търговското дружество...

Бургас изпраща лятото с Фестивал на рибата и виното, откриването е довечера

Вкусни морски деликатеси, подбрани напитки и атрактивна програма ви очакват този уикенд в Бургас На 11, 12 и 13 септември...