петък, септември 11, 2020
Начало Водещи новини Семейство Вачеви от Бургас отбелязва с обща изложба своя 39-годишен семеен живот

Семейство Вачеви от Бургас отбелязва с обща изложба своя 39-годишен семеен живот

Изложбата „Вярата и морето в нас“ е първата обща изложба на Тошко и Галина Вачеви. Интересното е, че семейството избира този нестандартен начин  за да отпразнува своята Креп сватба. Така се нарича 39-та годишнина на семейното съжителство. Експозицията ще бъде подредена на 15 юли в зала Георги Баев на КЦ „Морско казино“ от 19.30 часа. Тя включва 84 икони, изписани от Тошко Вачев и 40 морски пейзажа, аранжирани от съпругата му Галина. Сред изображенията на иконите са Иисус Христос Велик Архиерей, Светци, а централният образ е на Богородица. Голяма част от иконите са дърворезба върху 120 годишно дърво, наричано Мише.

Това е 12 поредна изложба за иконописецa Тошко Вачев, за съпругата му е първа. Това е и неговия подарък към нея. Именно Тошко е причината Галина да започне да се занимава с изкуство. Той я подкрепя и насърчава в последните пет години в новото и начинание.

Животите на съпруга и съпругата през годините се преплитат един с друг по-плътно, като нишките от креп. Заедно, съпрузите са едно платно, което не се разбива или разделя. Текстурата на платното е уникална, няма друг подобен материал, а съпрузите на прага на 40-годишнината вече имат своя история. Подобно на тъкачен стан, от много години семейството изтъква общото платно от съдбите си, като го украсява с индивидуални модели и орнаменти, които показват всяко събитие в живота им заедно. Крепът е доста специфичен материал. Той е много гъст, невъзможно е да се счупи ръцете.

„Ние продължаваме да се подкрепяме и да откриваме нови таланти. Подобно на креп, нашето семейство иска да бъде топло и издръжливо и да дадем на  децата и внуците си пример за любов и разбирателство“ споделят съпрузите.

Тошко Вачев е единственият бургазлия роден в Кулата на фаропазача. Там са живеели неговите баба и дядо. През 1958 година бременната им дъщеря им отива на гости. Тогава по-рано от предвиденото се ражда Тодор. Творби на Тошко Вачев се намират в частни колекции в Америка, Ливан, Германия, Испания, Дания. Швеция, Гърция, Сърбия и Украйна.

10% от средствата, при продажбата на иконите и картините ще подпомогнат инициативата „Мечта за дете“.

Експозицията “ Вярата и морето в нас“ се реализира с подкрепата на Община Бургас. По време на откриването ще бъдат спазени всички противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването. В залата ще се допускат само посетители с предпазни маски.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Теодор Ушев избра Бургас за снимки на първия български фантастичен филм-антиутопия

Едни от най-знаковите сцени ще бъдат заснети на Солниците и Пантеона Световноизвестният режисьор на анимационни филми Теодор Ушев избра...

Профилактични програми ще „борят“ затлъстяването и гръбначните изкривявания в бургаските детски градини и училища

Две общински профилактични програми ще започнат да се изпълняват от тази учебна година в детските градини и училищата в Бургас. Едната програма...

Бургаският клуб по подводен риболов „Черноморец“ отново е безапелационен шампион за 33-ти път

Бургаският клуб по подводен риболов "Черноморец" е безапелационният шампион в 52-то Държавно първенство`2020, което се проведе в акваторията на Несебър.

Еко викторина дава награди за познания в разделното събиране на отпадъци

Правилното и разделно събиране на отпадъците не само щади природата и заобикалящата ни среда, но сега дава възможност на всеки да получи...