четвъртък, юни 17, 2021
Начало Водещи новини „Кино под звездите“ тази вечер на сцена „Охлюва“

„Кино под звездите“ тази вечер на сцена „Охлюва“

Десетилетната инициатива на Община Бургас ще представи тематични филми през цялото лято. В програмата на събитието са включени чешки, португалски, руски, корейски и японски кино вечери. Прожекциите са с вход свободен и започват от 21.00 часа на открита сцена „Охлюва“.

Ценителите на филмовото изкуство ще имат възможност да се насладят на вълнуващи филми по мотиви от творби на известния писател Карел Чапек. Те ще бъдат прожектирани в рамките на инициативата „Кино под звездите“ – 2020  , в три поредни дни, от днес, 07-ми юли до 09-ти юли. Прожекциите са част от програмата, с която Чешкия културен център отбелязва 130 години от рождението на световноизвестния писател Карел Чапек и 100 години от появата на думата „робот“.

„Бялата болет“ с режисьор Хуго Хаас е театрална пиеса на Карел Чапек, адаптирана като филм. Тази лента дава старт на летния киномаратон . Утре, 8-ми юли /сряда/ ще бъде представен филмът  „Хордубал“ на режисьора Мартин Фронч. Адаптацията на романа на Карел Чапек е заснета в красивата чешка провинция и показва различни характери на хората от народа.

Филмът „Кракатит“ с режисьор Отакар Вавра разказва за намерен на улицата мъж със симптоми на енцефалит. Пациентът всъщност е инженер химикът Прокоп, който в състояние на делириум отново преживява случилите му се събития. Реалността се преплита с фантазията и той се вижда ранен и изтощен на брега на реката, където се е озовал след експлозията на последното му изобретение – Кракатит. Игралният филм е адаптация на едноименния роман на Карел Чапек.Лентата ще бъде представена на 9-ти юли / четвъртък/.

Филмите са на чешки със субтитри на български.

Проявата ще продължи с руско кино от 10 до 14 август.

Всички прожекции ще се случват на откито и при строго спазване на противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular