вторник, юни 30, 2020
Начало Водещи новини 30 юни: Ден на астероидите

30 юни: Ден на астероидите

На 30 юни 1908 г. метеоритът Тунгуск пада на Земята. На 30 юни 2015 г. човечеството за първи път отбеляза Ден на астероида. Ще ви разкажем за тези странници от небето в следните редове.

Метеорит, метеороид, астероид – каква е разликата?

Астероидът се върти около слънцето, но не достига до размерите на планета. В Слънчевата система има много от тях, те се намират главно в астероидния пояс между Марс и Юпитер, но понякога излизат извън него. Ако два такива астероида се сблъскат, техните остатъци ще бъдат наречени метеороиди. И когато един от тях е привлечен от гравитационното поле на Земята, той ще се превърне в метеор. Повечето от тези метеори изгарят в земната атмосфера. Тези, които все пак достигат до повърхността, се наричат ​​метеорити.

Колко голям трябва да бъде метеорит, за да унищожи планета?


За да спре човешката цивилизация веднъж завинаги, е необходим метеорит с диаметър 10 и повече километра. В този случай самият глобус няма да се разцепи, но за човечеството последствията ще бъдат катастрофални. Ако размерът на небесното тяло е малко по-малък, но с диаметър не по-малък от 1 км, той също ще разклати сериозно – градове или дори цели държави ще бъдат изтрити от картата. През май тази година астероид с диаметър 1,5 км прелетя на прилично разстояние от Земята, учените от интерес решиха да изчислят, какво ще стане, ако падне върху нас. Според техните изчисления се оказа, че една пета от човечеството ще загине.

Колко опасен е метеорният дъжд?


Трябва да разберете разликата: има метеорен поток (метеорен дъжд) – това е красивият метеорен дъжд, който понякога виждаме в небето. По време на метеорен дъжд нищо не пада върху повърхността на Земята – всичко изгаря в атмосферата. Дължим това красиво явление на кометите: движейки се в орбитата си, те периодично се приближават до слънцето и леденото им ядро ​​започва да се топи. В резултат на това се образува същата опашка, която се състои от потоци газ и прах, които след това се разпространяват по цялата орбита. Земята пресича орбитите на някои комети и на тези кръстовища тя волно или неволно трябва да се потопи в облаци от прах. Тогава частиците на кометата под влияние на гравитационните сили политат към повърхността на нашата планета – превръщайки се в метеорен дъжд.

Метеорният дъжд е по-сериозно явление. Представете си метеорит, който пада на Земята, но се разпада на малки парченца, преди да стигне повърхността. Вместо един голям камък, падащ от небето, получаваме много малки – това е метеорен дъжд. Например, точно такава съдба сполетя един от най-известните метеорити – Сихоте-Алински: фрагментите му по-късно бяха открити на площ от повече от 35 квадратни километра.

Може ли метеорит да донесе извънземен живот?

Теоретично, да. Според една версия за произхода на живота на Земята всички сме извънземни. Привържениците на тази теория смятат, че микроорганизмите са били донесени на нашата планета от метеорити и комети. Това е само една версия и тя няма окончателни доказателства – но няма и окончателно опровержение.

Колко често метеорите падат на Земята?

Много по-често, отколкото си мислите, върху нашата планета се изсипва всякакъв космически боклук. Смята се, че около 5-6 тона метеоритна материя пада на Земята всеки ден. Защо не забелязваме това? Защото най-често говорим за много малки фрагменти. В допълнение, метеоритите не се интересуват дали падат през деня или през нощта, а някои от тях се „крият“ в слънчевата светлина. И накрая, много по-вероятно е метеорит да падне в океана или някъде в тайгата, отколкото да долети до входа на къщата ви.

Какъв е шансът човек да умре от метеорит или астероид?


Досега в историята са регистрирани само два случая, когато метеорит е ударил човек, но и двата пъти няма жертви. През 1954 г. жена в САЩ е ранена в бедрото, когато метеорит пробил покрива на къщата и, а през 1984 г. едно момче от Уганда се отървало само със синина и лек уплах, тъй като падането на камъка е забавено от дърво. Теоретично вероятността все още съществува: нещо голямо може да падне на Земята, което ще доведе до сериозен брой жертви. Този шанс обаче е нищожен – съответните изчисления бяха направени от американския астроном Кийт Ноубъл. Астероидът, причинил смъртта на динозаврите е паднал на Земята преди 60 милиона години.

Източник: nat-geo.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

30 юни: Ден на астероидите

На 30 юни 1908 г. метеоритът Тунгуск пада на Земята. На 30 юни 2015 г. човечеството за първи път отбеляза Ден на астероида. Ще...

Историята на July Morning (Видео)

„Джулая“ е самобитен за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други страни в Европа и по света. Твърди се,...

Шофьорите да карат с повишено внимание по АМ „Тракия“ в посока София

Днес, 30 юни, от 8:30 ч. до 16 ч., движението между 55-ти км и 61-ви км на автомагистрала „Тракия“ в посока София...

Днес бъде предимно слънчево, с максимални температури между 31 и 36 градуса

Днес над страната ще бъде предимно слънчево, с купеста облачност в следобедните часове над планините и над Североизточна България. На изолирани места в тези райони...