петък, септември 11, 2020
Начало Водещи новини Безплатни скрининги за макулна дегенерация и диабетен макулен едем

Безплатни скрининги за макулна дегенерация и диабетен макулен едем

От 6-ти до 10-ти юли в Очна болница „Бургас“-Д-р Иванови и МЦ „Младост“ ще се проведат безплатни скрининги за влажна дегенерация на макулата, свързана с възрастта и диабетен макулен едем.

Скринингите са част от стартиралата през изминалата година информационна кампания за профилактика на зрението, „Зрението е всичко! Прегледай се!“, организирана от Портал на пациента и Байер България.

Скринингът е насочен към хора с диабет, както и към хора над 50-годишна възраст с едно или няколко от следните оплаквания: разкривяване на образите и линиите, наличие на тъмно петно или празно място в центъра на зрителното поле.

Заболяванията на ретината са сериозен здравен и социален проблем. Диабетният макулен едем (ДME) е заболяване, което застрашава зрението и може да доведе до постоянната му загуба.  ДME е усложнение на диабетна ретинопатия. Приблизително 11% от пациентите с диабет са заболели от диабетна ретинопатия. Задебеляването на макулата намалява зрителната острота, яснотата и замъглява зрението. Когато диабетната ретинопатия  и в частност ДME се лекуват в ранните им стадии, прогресът на заболяванията може да се забави, да се спре или в някои случаи зрението дори да се подобри. Рискови фактори са: продължителност и вид на диабета, хипергликемия, хипертония и др. Тревожната статистика сочи, че до 50% от пациентите с диабет не изследват очите си или се диагностицират твърде късно.

Влажната дегенерация на макулата, свързана с възрастта (ВДМ) засяга над 30 милиона души по света и е основна причина за слепота при хора над 50-годишна възраст в индустриално развитите страни. Хората, страдащи от ВДМ, срещат трудности при ежедневни дейности като четене, шофиране, разпознаване на лица. ВДМ има две форми – суха и влажна, като и двете засягат макулата – частта от окото, отговорна за централното зрение. При около 10% – 15% от хората със суха ВДМ, състоянието прогресира до влажна ВДМ. Ако влажната ВДМ не бъде лекувана, поради образуването на нови, неправилно функциониращи съдове в ретината, това може да доведе до кръвоизливи и разрушаване на клетките, отговорни за зрението и загубата му.

Скринингите ще се проведат с предварително записване от 9.30 до 13.00 ч. на тел.: 0899 72 19 45 (до изчерпване на свободните часове) или на място в клиниката – гр. Бургас, ж.к. Славейков (до спортна зала „Младост“). Направление по НЗОК не се изисква.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Най-красивият бургаски подлез ще има и изрисувана 3D подова настилка

Атрактивно изрисуваният подлез, с визия на сюреалистично произведение на изкуството, привлече вниманието на бургазлии още преди официалното си откриване. Подлезът...

КАТ с нова спецоперация за безопасност по пътищата

От началото на септември до момента при транспортни произшествия по пътищата в страната са загинали 22 души. От днес...

Музикалният спектакъл “Седемте чудеса на България” среща българската традиция с модерните изкуства

Екипът на Сдружение “Алтернативен свят Оренда” вдъхнови артисти от различни изкуства и ги събра да творят заедно за съхраняването на българския бит...

До 18 ч. днес движението по АМ „Тракия“ в посока София се осъществява в активната лента

До 18 ч. днес движението в участъка от км 44 до км 46 на АМ "Тракия" в посока София се осъществява в...