вторник, ноември 10, 2020
Начало Водещи новини Катя Пенева-любовен психотерапевт: Да се борим или да се грижим за любовта...

Катя Пенева-любовен психотерапевт: Да се борим или да се грижим за любовта си

Вследствие на извънредната ситуация въведена в България с оглед овладяването на пандемията все повече хора преживяват проблеми в личните си взаимоотношения. Твърде дългото време, което накара хората да прекарат заедно зад вратите на домовете си доведе до неочаквани обрати след смекчаване на мерките.

„ Тя си събра багажа, остави ми децата и си тръгна. Обичам я и желая да се боря за любовта си. Искам да си я върна“ – поредната история на млад мъж, която вибрира в отсрещната страна на телефона ми.

Така е! Любовта не е за страхливите, нито пък е за тези, които се предават. Проблемите ни възникват тогава, когато сме престанали да полагаме грижа за отношенията си и сме ги превърнали в навик, в рутина, която се е изродила в битовизъм. Работата, парите, кариерата, децата, домакинските задължения и неговите постоянни изисквания. До момента в който някой от двамата си събере багажа и тръшне вратата след себе си. Сценария е банален, но човешките отношения не са игра и в тях няма конкретни правила.

На практика и в най-драматичната серия няма губещи, защото когато обичаш истински, силно и безрезервно няма как да загубиш. Тук старите хора може би ще ми възразят: „ На сила хубост не става!“ Никой не можеш да задържиш до себе си против волята му, нито пък можеш толкова лесно да пренебрегнеш чувствата си и желанието си да си с някой, който толкова силно обичаш. Тогава решаваш, че трябва да се бориш. Полагаш усилие да преодолееш обидата си и влагаш всички средства за да върнеш дерайлиралия влак обратно в семейните релси. Това е неизбежен момент, в който се налага да започнем да полагаме труд в нашата връзка. Защото нищо не ни е дадено даром. Борбата изисква усилие обточено със силна емоция, която неминуемо ще ни донесе страдание, което ще ни изведе от зоната ни на комфорт. На практика никой не може да живее един доволен живот изграден на вътрешната си потребност за удобство. В желанието си да съхраним и изградим отношенията си, ние ежедневно полагаме усилия, които изискват конкретно действие, поемане на ангажименти и задължения, които допринасят за домашния уют.

Когато обичаме някой, желаем той да се чувства добре и е редно да сме отговорни за поведението си спрямо него. А това изисква много внимание. Хората се отегчават или просто губят интерес към другия партньор, когато усетят, че не са харесвани и не са обект на желанията му. На практика ние се отегчаваме от всичко онова, което правим рутинно и това, което вече е спряло да изисква нашето внимание. За много хора полагането на специални грижи в отношенията и в дома ще бъде твърде натоварващо, но ще допринесе за един по-емоционален и ангажиращ процес, в който загърбваме собственото си удобство за да създадем многообразие, което ни вади от рутината на семейното битуване. Личното ни отношение и енергията, която влагаме вдъхват живот във връзката ни. Ние реално не се борим за съществуващата си любов или за тази, която очакваме да си върнем отново. С нашето позитивно отношение всекидневно преобличаме нашите чувства в нови дрехи и това ни кара да се чувстваме обновени. А всеки човек заслужава някой, за който да бъде приоритет. Някой, който те кара да се чувстваш специален и единствен. Не е необходимо да се борите за другия с юмруци. Понякога е достатъчно само да си помечтаете, да планирате живота си заедно.

Да погледнеш трудностите  през благодатта която ти дават. Така както няма напразен труд,  няма и изпитания, които не си е струвало да преодолеем. В светлината на бъдещето, тежкото ни минало си е заслужавало да бъде преживяно.

Когато в определен период на съвместен живот си престанал да се грижиш за отношенията с партньора си идва момента да се бориш, да положиш онзи труд и внимание, които си пропуснал в годините. Защото всичко друго е равносилно на изоставяне. А никой не заслужава да бъде разлюбен. Защото ако вие не сте готови да работите за общото си добруване, тогава другия заслужава нещо по-добро. А завръщането винаги е най-хубаво, когато усетиш, че си желан и обичан.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Община Бургас ще почете големия майстор на четката Георги Баев с изложбата „Поколения“

Днес, 9 ноември, отбелязваме 96 години от рождението на емблематичния за Бургас художник. По традиция и тази година Община Бургас...

Екобюлетин за изминалата седмица

Завишение на средно-денонощните норми при фините прахови частици от 1.55 пъти е отчетено през изминалата седмица в квартал "Долно Езерово". Данните са...

По 1000 лв. ще получават общопрактикуващите лекари за проследяване на лица с COVID-19

За последните две седмици заболеваемостта в страната е над 300 души на 100 хил. население. По тази причина, съгласно плана, който следваме,...

Общината премахна животински останки, изхвърлени в близост до хълма Шилото

В събота Община Бургас получи сигнал за установено нерегламентирано сметище в близост до хълма Шилото. По-голямата част от него е представлявала купчина...