петък, септември 11, 2020
Начало българия България Онкохирургът доц. д-р Анатоли Карашмалъков от УМБАЛ „Дева Мария“- Бургас е Доктор...

Онкохирургът доц. д-р Анатоли Карашмалъков от УМБАЛ „Дева Мария“- Бургас е Доктор на годината

Националните медицински награди бяха раздадени снощи

Доц. д-р Анатоли Карашмалъков,началник на Клиниката по хирургия в университетска болница „Дева Мария“ в Бургас бе избран за Доктор на годината. Това стана по време на Националните медицински награди, проведени късно снощи в София.

Наградата бе връчена от заместник председателя на народното събрание и член на постоянната комисия по здравеопазване д-р Нигяр Джафер. „Благодаря за високата чест, която ми оказвате с тази награда. Приемам я не като лично постижение, а като постижение на екипа ми. Преди пет години аз и моят екип се преместихме от Стара Загора в Бургас и за тези пет години успяхме да изградим истинска бургаска школа, от която се раждат нови хирурзи. Продължаваме да гоним върховете и за себе си, и за специализантите, и за пациентите, а вече и за студентите, избрали новия Факултет по медицина, който бе създаден преди година в Бургас. Благодаря на ръководството на университетеска болница „Дева Мария“, че преди пет години ни даде шанс се доказваме и развиваме в съвсем нова за нас обстановка, както и че ни подкрепя на всяка крачка.“ заяви доц. д-р Карашмалъков при получаване на високото отличие. За да подкрепят своя началник, на церемонията присъстваха и част от екипа на Клиниката по хирургия- д-р Йонко Георгиев, д-р Зекие Касимова, д-р Кирил Тодоров и старшата медицинска сестра Полина Сирашка.

Сред другите отличени бяха проф. д-р Кирил Романски с награда Гран При за цялостен принос, доц. д-р Атанас Мангъров за принос в лечението на инфекциозните болести, проф. Христо Цеков със специалната награда на пациентите.

Тази година с приоритет в Националните медицински награди бяха онези кандидати, които участват в образователни и научни дейности, а също и тези, които имат признанието на обществени и клиентски огранизации и прилагат иновации за по-доброто обслужване на пациентите. Именно богатата академична дейност, наред с доказания професионализъм в хирургията и онкохирургията, отличиха доц. д-р Карашмалъков сред другите претенденти. Академичният му път започва като асистент в катедра „Пропедевтика на хирургическите болести“ на ВМИ – Стара Загора през далечната 1993 г. и от тогава до днес, наред с ежедневната оперативна дейност, доц. д-р Анатоли Карашмалъков не спира да преподава.

До 2015 г. той е преподавател на пълна учебна натовареност за практическите упражнения по хирургия на студентите III курс медицина в Медицински факултет при Тракийски университет – Стара Загора. Провежда лекции по онкология и миниинвазивна хирургия на студентите от трети курс медицина в Медицински факултет при Тракийски университет – Стара Загора., както и обучава по хирургия стажант-лекарите VI курс медицина в същия университет. Участва в провеждането на практрически упражнения и лекционен курс на бакалаврите по здравни грижи в специалност „Медицинска сестра“ в Медицинския факултет при ТУ-Стара Загора, както и провежда практически упражнения на лекари, зачислени за специализация по „Хирургия“. Доцент е по хирургия в Катедра „Здравни и социални грижи”,  Медицински колеж, Университет „ Проф. д-р А. Златаров”,  Бургас в Катедра: „Хирургични болести“ на МУ – Варна и в Медицински факултет, Университет „ Проф. д-р А. Златаров”,  Бургас. През 2014 г. защитава дисертационен труд на тема „Проучване на възможностите за лечение на жлъчно-каменната болест с модифицирана трансумбиликална лапароскопска холецистектомия“,  2014г – ТУ, Стара Загора

В периода от 2008 г. до 2014 година е национален консултант по хирургия за югоизточна България, до 2014 година оглавява Операционен блок в Университетска болница- Стара Загора, а през 2014 се мести в Бургас, за да оглави Хирургична клиника на УМБАЛ „Дева Мария“, която е клинична база на МУ-Варна. Преминал е следдипломни курсове и специализации по Лапароскопска хирургия,абдоминална ехография, горна и долна гастроинтестинална ендоскопия, кардио-пулмонална ресусцитация, съвременно хирургично и комплексно лечение на рака на млечната жлеза и много други.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Теодор Ушев избра Бургас за снимки на първия български фантастичен филм-антиутопия

Едни от най-знаковите сцени ще бъдат заснети на Солниците и Пантеона Световноизвестният режисьор на анимационни филми Теодор Ушев избра...

Профилактични програми ще „борят“ затлъстяването и гръбначните изкривявания в бургаските детски градини и училища

Две общински профилактични програми ще започнат да се изпълняват от тази учебна година в детските градини и училищата в Бургас. Едната програма...

Бургаският клуб по подводен риболов „Черноморец“ отново е безапелационен шампион за 33-ти път

Бургаският клуб по подводен риболов "Черноморец" е безапелационният шампион в 52-то Държавно първенство`2020, което се проведе в акваторията на Несебър.

Еко викторина дава награди за познания в разделното събиране на отпадъци

Правилното и разделно събиране на отпадъците не само щади природата и заобикалящата ни среда, но сега дава възможност на всеки да получи...