понеделник, юни 22, 2020
Начало Водещи новини Катя Пенева-любовен психотерапевт: Колкото по независим и успял си, толкова по-самотен и...

Катя Пенева-любовен психотерапевт: Колкото по независим и успял си, толкова по-самотен и неразбран се чувстваш!

Няма как да дефинираме независимостта. Колкото по-голям опит натрупва човек излизайки от зоната си на комфорт, толкова по-автономен става, а това дава усещане за благополучие и укрепва личността.

Все повече в съвременното ни общество се величае самостоятелността, а зависимостта се възприема като слабост и уязвимост. В нашата патриархална култура юнака е сам на коня, а безпомощността се свързва с женския характер.

Желанието ни да се чувстваме свободни усилва потребността ни да правим всичко онова, което искаме по свой начин, като избягваме ограниченията на обществото.

 И днес поставени зад преградата на предпазните маски и дезинфектанти, сме принудени да бъдем много смели и силни за да можем да изграждаме дълбоки емоционални отношения с любимите си хора, които да ни помагат да се справяме с трудностите в живота. Едва ли някой може да се чувства удовлетворен от повърхностни и неангажиращи отношения избягвайки близостта. В желанието си да  увеличаваме капацитета си развиваме индивидуализма си се превръщаме в самодостатъчни личности, автори на собствения си живот, които активно планират своите действия и носят отговорност за поведението си.

За повечето  хора е важно да са забележими в очите на останалите, да блестят с маркови дрехи, с добри прически. Външните им белези на успеха, увеличават престижа им в обществото и ги поставят в йерархията на успелите. Вярно, е че постигнатите от нас успехи ни дават усещане за увереност и подчертават физическите ни преимущества, но с това по никакъв начин не може да предаде съвършенство на личността. Такива хора са в повечето случаи необвързани и видимо са доволни от това  което практикуват, наясно със силните си качества и акцентират винаги върху тях.

Желанието за самоизява и възможностите, които постоянно се търсят с цел себеутвърждаване дават усещане за комфорт. На практика, човек се фокусира изцяло върху себе си, защото знае от какво се нуждае и знае как може да го получи.  

Често свързваме независимостта със самодостатъчността, но това означава да се задоволяваме с най-малкото и никога да не стремим към нещо повече, което на практика ограничава човешкото ни развитие. Защото винаги можем да бъдем по-богати, по-успели, по-обичани. Така превръщаме живота си в състезание, в което непрекъснато трябва да се доказваме, до момента в който човек успява да се пребори и натрупа дузина победи. В един момент си толкова добър, че си оставил всички след себе си.

Всяко едно ново постижение в живота, носи усещане за по-високо ниво на независимост и по-малка уязвимост. В днешния толкова динамичен свят все по-трудно можем да видим цената, която плащаме за своята непоносимост към зависимостта. Защото все повече се чувстваме тревожни и самотни, изолирани. Когато се разболеем правим всичко възможно другите да не разберат това, за да не сме им в тежест.

В желанието си да се справяме сами в живота се превръщаме в индивидуалисти, които отричат близостта и всички онези човешки черти, които ни свързват с останалите хора. Като, че ли се страхуваме да не се обезличим в множеството и да не се превърнем в част от пълнежа му. И това ме кара да мисля, че сме прекрачили границата на здравословната доза независимост. Да поемеш цялата инициатива на служебното си място, да осигуряваш финансовото благополучие на своите близки води до умора. Такива хора са изтощени и въпреки всичко не могат да спрат защото са понесли целия свят на раменете си. Те не просто са утвърдени индивидуалисти и независими личности. Те са хора, които на всяка цена трябва да се докажат и да успеят за да постигнат високите си стандарти, които самите те си поставят. Точно това води до перманентна житейска неудовлетвореност и недоволство. Света, в който живеем е недружелюбен. Той никога не може да удовлетвори постоянно нарастващите желания на тези хора и това ги прави нещастни.

Колкото по независим и успял си, толкова по-самотен и неразбран се чувстваш. Защото независимостта не е в отсъствието на зависимост, а в декларирането на това, че ако сами можем да постигнем много, когато сме заедно можем да имаме всичко онова от което се нуждаем и то надвишава всички материални стойности на света.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Катя Пенева-любовен психотерапевт: Колкото по независим и успял си, толкова по-самотен и неразбран се чувстваш!

Няма как да дефинираме независимостта. Колкото по-голям опит натрупва човек излизайки от зоната си на комфорт, толкова по-автономен става, а това дава...

Отлагат „Бургас и морето“ за догодина

 Всички постъпили предложения могат автоматично да участват в предварителната селекция за следващото издание Община Бургас изказва искрена благодарност на...

Рушен Видинлиев ще бъде част от журито на Международен Филмов Фестивал Бургас’2020

Харизматичният Рушен Видинлиев ще бъде част от журито на Международен Филмов Фестивал Бургас'2020. Неговото пето издание ще се проведе от 18 до 25 юли. През...

Деца от различни етнически общности се включват в лятно училище в Центъра за личностно развитие

Лятно училище по проект "Етнодъга" днес отвори врати в Центъра за подкрепа на личностното развитие. Идеята на проекта е чрез различни съвместни...