петък, август 14, 2020
Начало Водещи новини Остров „Света Анастасия“ посрещна своите гости с медена лимонада, бира от 4...

Остров „Света Анастасия“ посрещна своите гости с медена лимонада, бира от 4 вида билки и пресни миди на тенекия

Бургаският остров „Света Анастасия“ посрещна в събота своите гости с домашно приготвена медена лимонада, бира, приготвена от крафт „Метълхед“ пивоварната с мента, лайка, стандажански чай и мед-липа, набрани на място и прясно изпечени миди на тенекия, извадени току-що от водолазите от клуб „Приятели на морето“ – Бургас от естествената островна ферма.

Интересната програма е част от лечебно-вълшебния фестивал на билките – Биле фест, който Община Бургас организира този уикенд и се провежда заедно с инициативата „За едно по-чисто море“.

Водолазите от клуб „Приятели на морето“ – Бургас дадоха началото на програмата като почистиха морското дъно около острова и извадиха две стари и изпочупени котви.

След това посетителите се потопиха в духа на Еньовден с фолклорните песни и ритуали за здраве и плодородие, изпълнени от бабите от село Люляково, които сами си бяха ушили и извезали народните носии. Те сюрпризираха гостите с още една приятна изненада от техния чуден край – десерт с жито по народна рецепта с името кишкек.

Участниците от различни краища на страната представиха собствено производство здравословни храни и напитки, лечебни екстракти и мехлеми, ръчно приготвени ароматни свещи и сапуни, свежи билки за разсад, красиви сувенири и бижута, и ризи с български шевици.

Специално внимание в програмата бе отделено на чудото на „Странджа“ – кримският чай. Островните готвачи от ресторант „100 години назад“ нагостиха посетителите с нестандартно и вкусно меню с традиционни билки.

Фестивалната програма, която е част от най-новата инициатива това лято на Община Бургас – етно уикенди, продължава и утре, 21 юни, /неделя/ с ритуала Еньова Буля в навечерието на Еньовден, който ще изпълни самодейният фолклорен ансамбъл „Китка“.

От островната пещ посетителите ще могат да дегустират топъл хляб, замесен с квас, билки и зеленчуци. В духа на Еньовден ще бъде сплетен специален венец от билки – Еньовденски венец за здраве. За настроение ще звучи българска музика, а гласовитите гости ще могат да се изявят и участват в караоке.

Кораб „Анастасия“ ще пътува по следния график:

Събота и неделя – 10:00 ч., 11:30 ч., 13:30 ч., 15:00 ч. и 17:00 ч.

Необходима е предварителна резервация на телефон 0882 004 124.

Побързайте! Местата са ограничени!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Хороскоп за 14 август

Овен За Вас този ден ще се превърне в неочакван успех. Ще Ви се предостави възможност неочаквано да изпреварите...

Ремонтират спортните площадки в училищата „Любен Каравелов“ и „Пейо Яворов“

Предстои обновяване и на двора на Професионалната гимназия по сградостроителство "Пеньо Пенев" Община Бургас започна мащабни ремонти на спортните...

Подлезът на Механото грейва с артистична визия

Пешеходният подлез до Професионалната гимназия по механоелектротехника вече ще има нова и впечатляваща артистична визия. Новият и красив облик...

Млади творци ще рисуват божията майка по повод Успение Богородично

Млади творци ще изработват образи на светци и ще се запознаят с възникаването и развитието на иконописта по повод големия празник Успение...