сряда, юни 16, 2021
Начало Водещи новини Днес настъпва Астрономическото лято

Днес настъпва Астрономическото лято

Началото му започва с лятно слънцестоене, което в Северното полукълбо започва на 20 Юни 2020 в 21:44 часа българско време, когато е лятното слънцестоене На този ден денят е най-дълъг, а нощта най-къса. Това е най-дългият ден в годината.

Равноденствието е астрономическо понятие, обозначаващо момента, когато пътят на Слънцето по небесната сфера пресича небесния екватор. Тогава денят и нощта са приблизително равни по продължителност, макар че денят винаги е малко по-дълъг, в зависимост от географската ширина.

Всяка календарна година има 2 равноденствия – пролетно и есенно, съответно на 20 или 21 март и 22 или 23 септември.

Много от културите по света и почти всички езически религии почитат равноденствието като момент с особено значение.

Терминът „слънцестоене“ идва от латинската дума „solstitium“, което означава „слънцето стои неподвижно“. Астрономите обясняват, че Слънцето изглежда като „застанало неподвижно“ на точка от хоризонта, където залязва и изгрява, преди да продължи в обратна посока.

За езическите вярвания Слънцестоенето съдържа огромна мощ – нощта преди днешния ден се смята за времето, когато булото между този свят и следващия е най-тънко. През вековете денят вдъхновява множество фестивали и чествания с клади, пикници, песнопения и танци по целия свят. Най-известно е честването на каменния монумент Стоунхендж във Великобритания.

В България Слънцестоенето беше посрещнато с древен езически ритуал на тракийското скално светилище в античния град Кабиле край Ямбол.

Летният сезон започва с лятното слънцестоене (около 21 юни в Северното полукълбо и около 22 декември в Южното полукълбо) и завършва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в Южното полукълбо).

Днес в северното полукълбо е най-дългият ден в годината.

Лятото в България започва с малко по-високи температури от средните – в страната те ще бъдат между 28 и 33 градуса. През деня ще бъде предимно слънчево и топло. В следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места предимно в Западна и Централна България ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични бури.

Източник: bg.wikipedia.org

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular