четвъртък, август 13, 2020
Начало Водещи новини Днес настъпва Астрономическото лято

Днес настъпва Астрономическото лято

Началото му започва с лятно слънцестоене, което в Северното полукълбо започва на 20 Юни 2020 в 21:44 часа българско време, когато е лятното слънцестоене На този ден денят е най-дълъг, а нощта най-къса. Това е най-дългият ден в годината.

Равноденствието е астрономическо понятие, обозначаващо момента, когато пътят на Слънцето по небесната сфера пресича небесния екватор. Тогава денят и нощта са приблизително равни по продължителност, макар че денят винаги е малко по-дълъг, в зависимост от географската ширина.

Всяка календарна година има 2 равноденствия – пролетно и есенно, съответно на 20 или 21 март и 22 или 23 септември.

Много от културите по света и почти всички езически религии почитат равноденствието като момент с особено значение.

Терминът „слънцестоене“ идва от латинската дума „solstitium“, което означава „слънцето стои неподвижно“. Астрономите обясняват, че Слънцето изглежда като „застанало неподвижно“ на точка от хоризонта, където залязва и изгрява, преди да продължи в обратна посока.

За езическите вярвания Слънцестоенето съдържа огромна мощ – нощта преди днешния ден се смята за времето, когато булото между този свят и следващия е най-тънко. През вековете денят вдъхновява множество фестивали и чествания с клади, пикници, песнопения и танци по целия свят. Най-известно е честването на каменния монумент Стоунхендж във Великобритания.

В България Слънцестоенето беше посрещнато с древен езически ритуал на тракийското скално светилище в античния град Кабиле край Ямбол.

Летният сезон започва с лятното слънцестоене (около 21 юни в Северното полукълбо и около 22 декември в Южното полукълбо) и завършва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в Южното полукълбо).

Днес в северното полукълбо е най-дългият ден в годината.

Лятото в България започва с малко по-високи температури от средните – в страната те ще бъдат между 28 и 33 градуса. През деня ще бъде предимно слънчево и топло. В следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места предимно в Западна и Централна България ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични бури.

Източник: bg.wikipedia.org

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Ремонтират спортните площадки в училищата „Любен Каравелов“ и „Пейо Яворов“

Предстои обновяване и на двора на Професионалната гимназия по сградостроителство "Пеньо Пенев" Община Бургас започна мащабни ремонти на спортните...

Подлезът на Механото грейва с артистична визия

Пешеходният подлез до Професионалната гимназия по механоелектротехника вече ще има нова и впечатляваща артистична визия. Новият и красив облик...

Млади творци ще рисуват божията майка по повод Успение Богородично

Млади творци ще изработват образи на светци и ще се запознаят с възникаването и развитието на иконописта по повод големия празник Успение...

Книжарите на 17 издателства ви очакват пред експоцентър „Флора“

Днес официално стартира поредно издание на изложението "С книга на плажа". Книжарите на 17 издателства ви очакват пред експоцентър "Флора". Повече за...