сряда, юли 28, 2021
Начало любобитно Митове за дървениците и как да се справим с тях

Митове за дървениците и как да се справим с тях

Около историите за хлебарки или дървеници се ширят много погрешни мнения и митове, които не отговарят на реалността. Когато човек, семейство или жилище е засегнато от този вид вредител, то има нужда от реална информация за това как да се справи с тях. Затова тук ще развенчаем някои нелепи схващания и ще ви дадем съвети как да се справите с тях.

Мит №1 Дървениците обичат мръсотията, боклука и развалена храна

Това е много далеч от действителността, тъй като те не се хранят с хляб или остатъци от храна, а с човешка кръв. Там, където има такава, независимо дали става за безупречно чист дом или доста замърсен безпорядък, те имат поле за изява. Ако има нещо, което обичат, то това са затворените, тъмни пространства, по възможност близки до човешкото тяло. Най-обитаваното място от тях например, е матракът на леглото. Там е тъмно и топло и има пряк достъп до човека, когато той спи. Онова, което може да поражда този мит е, че при разхвърлени стаи и жилища, незабелязаното им придвижване е много по-лесно.

Мит №2 Могат да летят, затова се пренасят лесно през различни пространства

Не летят, но имат изключително бърз ход. Пренасят се лесно, защото са изключително дребни и незабележими, а освен това се размножават светкавично. В живота си, една дървеница може да снесе от 200 до 500 яйца. Като си представите, че тези яйца ще направят същото, може да добиете представа как проблемът в дома толкова бързо става сериозен. Пренасят се през палта, чанти, куфари и дрехи като цяло – масово от хората. Затова най-често се срещат по местата, през които преминават или живеят най-много хора – хотели, общежития, летища, автогари, градски транспорт и т.н.

Мит №3 Дървениците живеят върху хората

Той се ражда вследствие на Мит№ 2, който казва, че хората ги пренасят. Това е и вярно, и невярно, тъй като те пренасят вещите, върху които вече е плъзнала заразата – куфари, якета и т.н. Вкарвайки този предмет в дома, дървениците си намират обиталище, от което излизат само, за да се нахранят с човешка кръв, след което отново се връщат. Дори и то да бъде разрушено, те са много адаптивни и могат да намерят друго в съседство, но в никакъв случай няма да останат по дрехите, които човек е облякъл например. Поради този факт, хората биват хапани от дървеници най-често в съня си, без да са разбрали.

Как да се справите с дървениците

За съжаление практиката сочи, че сам човек не може. Успокоителното в случая е, че за разлика от други подобни вредители, тези не пренасят зарази. За сметка на това ухапванията от тях са толкова неприятни, че съвместно съжителство е напълно изключено. Предвид факта, че се размножават със скоростта на светлината, всеки засегнат има много малко време да реши какво да прави. Пострадали от проблема споделят истории, в които сами са се опитали да се справят с проблема и това е довело да крайни мерки – изхвърляне на мебели, килими, дрехи и дори основни ремонти. Ето защо изобщо не е нужно да си губите времето с излишни ходове, които няма да дадат резултат. Съществуват фирми, които разполагат с професионалисти в областта – знаят къде най-често обитават, какво количество отрова трябва да се използва и колко пъти да се напръска. Ние ви препоръчваме пръскане  против дървеници от Бран Инсект – специалисти в работата си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular