събота, октомври 10, 2020
Начало българия България Мегапроект дава перспективи за развитие на Бургас и региона

Мегапроект дава перспективи за развитие на Бургас и региона

Днес в Бургас бе подписан договор между Министерство на околната среда и водите и ВиК – Бургас. Неговата стойност е 459 милиона лева, осигурени от Оперативна програма „Околна среда“. С тези средства ще бъде реализиран интегриран воден проект за цялата област Бургас, което моментално ще повиши туристическия рейтинг на целия регион.

„За мен е важно и радостно, че много от малките проекти в рамките на големия ще се осъществят на територията на нашата община. Това отключва дългосрочни перспективи за хармоничното развитие на Бургас. Неговите централни райони вече трудно поемат ново строителство. Но градът може да расте периферно, за да привлича нови жители и инвеститори. Желая на строителите спорна и отговорна работа по изпълнението на този изключително важен за Бургас и региона мегапроект!“, каза кметът Димитър Николов.

Ето няколко важни маркера за ползите от този мащабен интегриран воден проект конкретно за областния център Бургас:

* Ще се разрешат дългогодишни проблеми на квартал „Крайморие“. Урбанизараната му територия, която е годна за строително разрешение, е шест пъти по-голяма от сега съществуващата. Ще бъдат дадени перспективи за развитие на квартала.

* Ще се реши въпросът с 2/3 от територията на „Меден рудник“, като ще бъдат отключени възможности за разширение и развитие на комплекса в сега съществуващата му част, която вече е с население на един средноголям български град. Ще се обхванат цялостно отпадните му води.

* Изцяло ще бъде решен въпросът с отпадните води на квартал „Сарафово“, като се отключват възможности за благоустрояването и развитието му.

* Изцяло ще се обхванат отпадните води на ЦГЧ. Проектът ще има значение за важната ул. „Индустриална“, която всички бургазлии с основание критикуват, че прилича на швейцарско сирене – дупка до дупка.

* Ще бъде решен въпросът с деривацията към Бургас и захранването с питейна вода.

* Ще спрат миризмите от градската пречиствателна станция, защото ще бъде изградена специална инсталация, която да оползотворява произведените утайки – всичко това, което се концентрира от пречистването на водите на града.

* С реализацията на интегрирания воден проект Община Бургас ще получи картбланш за разширение на северната Индустриална зона, която се ползва и търси от всички предприятия. Тя е изключително чувствителна, защото в западната част е защитена територия със статут на резерват, обитаван от пеликани и розово фламинго.

Договор за изпълнението на проекта днес подписаха министърът на околната среда и водите Емил Димитров и директорът на ВИК Бургас инж. Ганчо Тенев. В събитието участваха още областният управител и кметове на общини от областта, народни представители, ръководители на държавни ведомства. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Легенда за уникалната икона – „Мигащия Исус“

В Грузия, в манастира на Светия кръст на Джвари, има доста рядка икона, наречена „Мигащ Исус“ или „Кърпата на Света Вероника“. Особеностите на тази икона...

Една чаша вино се равнява на един час във фитнеса

Чаша червено вино на ден може да е достатъчно да ви предпази от затлъстяване. Естествено, ключът е в умерената консумация. Проучвания са доказали, че съдържащият...

Уникално: Хлябът, който е полезен и при диета

Физически активните хора са наясно, че диетата има голямо влияние върху тяхното състояние, пише gotvach.bg. Нарастващата групата на физически активните и спортуващи хора започва да се...

Валежите спират, започва затопляне

До обяд валежите навсякъде ще спрат, а облачността ще се разкъса и намалее. Около и след обяд от запад временно ще се...