петък, юни 12, 2020
Начало Водещи новини 140 студенти на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас ще получават...

140 студенти на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас ще получават общински стипендии

140 студенти от първи, втори и трети курс редовно обучение в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас ще имат право на стипендии по общинската програма „Успешни студенти“. И тази година местната администрация реши да заложи на младите специалисти, които се подготвят в държавното висше училище, като подпомогне финансово обучението на най-добрите от тях.  

Право на стипендии ще имат 39 студенти от направление „Педагогика“, 15 от професионално направление „Туризъм“, 35 от професионални направления „Електротехника, електроника и автоматика“, „Комуникационна и компютърна техника“, „Транспорт, корабоплаване и авиация“. Право на общинска финансов подкрепа ще имат още 35 отличници в  професионални направления „Химически науки“, „Химични технологии“, „Материали и материалознание“, „Биотехнологии“ и „Общо инженерство“, както и 15, избрали да се развиват професионално в направленията „Медицина“, „Обществено здраве“ и „Здравни грижи“.

Освен предложените от академичните ръководства разпределения, в програмата е предвидена квота от 50 стипендии за зимен и летен семестър, които ще бъдат отпускани по предложения на самата общинска администрация.

Състезателният бал за стипендии за първокурсници се формира от получения бал при кандидатстване в университета, допълнителни точки носят участията на олимпиади и състезания, международно признати сертификати за владеене на чужд език минимум на ниво В1 или съответстващо на него в Европейската езикова рамка, както и доброволческо участие в училищни и други мероприятия.

Състезателният бал за стипендии за студенти втори и трети курс се формира от точки от средния успех от следването, точки от участие в олимпиади и състезания, участие в научни публикации и участие в национални и университетски научно изследователски проекти.

Студентските стипендии се разпределят на два етапа – стипендии за летен семестър и стипендии за зимен семестър.

Община Бургас и тази година ще даде парична награда „Студент на годината“. Това е еднократна и е в размер на 600 лева.

Освен стипендиите, отпускани от община Бургас, студентите, избрали обучение в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, ще могат да разчитат на напълно безплатно образование, ако бъде прието постановлението на „Министерски съвет за защитените направления и специалности, което предвижда държавата да поеме изцяло таксите за обучение по „Педагогика на обучението по…“, „Химически науки“, „Химични технологии“ и „Материали и материалознание“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Поставят нова бариера с модерни боларди на алеята за Солниците

Бургазлии, които обичат да се разхождат до Солниците пеша или с велосипед, могат да се възползват максимално този уикенд, защото следващата седмица...

Етно хендмейд уикендът стартира с базар на ръчното творчество на „Флора“-та

Довечера ще бъде открита и изложба "Капитански спомени от борда" Етно хендмейд уикендът, организиран от Община Бургас в подкрепа...

Звеното за спешни ремонти работи активно – сега монтира 60 пейки, поискани от бургазлии

Създаденото по предложение на кмета Димитър Николов общинско звено за спешни малки ремонти работи активно, изпълнявайки многобройни и разнообразни задачи. В момента...

Фотоизложбата „Аз съм Българка!“ гостува в Бургас от 16 юни

Културен център "Морско казино" ще бъде домакин на втората част на проекта "Аз съм Българка!". Интересните фотографии ще бъдат подредени в зала...