петък, юни 12, 2020
Начало Водещи новини Отбелязваме Световният ден на океана

Отбелязваме Световният ден на океана

На днешният ден – 8 юни светът отбелязва Международния ден на океана. Датата е избрана по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия и от тогава се празнува неофициално.

От 2009 година обаче започва официалното отбелязване на Световния Ден на Океана. Думата „океан“ идва от името на гръцкия бог на морето Ōkeanos.

Световен океан е общото наименование на всички океани и морета по света. Световният океан се състои от пет части: Атлантически океан, Индийски океан, Северен ледовит океан, Антарктическия и Тихия океан. Световният ден на океана има цел да информира обществото за всекидневните проблеми с опазването на океаните и как всеки един от нас може малко да помогне.

12 интересни факта за мистериозните океани

Много хора знаят, че океаните заемат повече от 70% от земната повърхност. Какви други интересни факти има в бездната на света?

Например, знаете ли, че:

 • Тихият океан е повече от половината от всички растителни и животински организми, които живеят в океаните.
 • Най-дълбоката точка е пропастта на Challenger в Марианския ров. Намира се в Тихия океан, недалеч от Северните Мариански острови. Максималната дълбочина, която е фиксирана тук, е 11 022 метра под вода.
  • Водите на океаните – това е почти 97% от всички сухоземни води. Запасите от сладка вода на този фон са толкова малки, че ако се разпределят по повърхността на океана, дебелината на покритието ще бъде приблизително 1,25 m.
 •  
   
  • В Саргасово море, което се намира във водите на Атлантическия океан, можете да видите голямо петно ​​от боклук, създаден от пластмаса и други отпадъци. Постепенно се разширява поради океанските течения. Те донасят тук остатъците от океаните, концентрирайки го в една точка.
   
   
  • Някога Слънцето е източникът на живот на Земята, но по-късно в крайните дълбини на Световната дълбочина, където лъч слънчева светлина не пада, бяха открити живи същества. Това опровергава първоначалната хипотеза.
   
   
  • Средно температурата на водата в океаните е около 5 градуса по Целзий, а средната дълбочина е на нивото от 3700 м. Ако се гмурнете по-дълбоко, можете да намерите нов вид живи същества, които досега не бяха известни на науката. Там можете да намерите много боклук.
   
   
  • На дъното на океана има както подводни реки, така и стометрови вълни, тук дори можете да намерите подводни водопади. Те се формират поради разликата в температурата, сложността на топографията на дъното и солеността в различни точки.
   
  Подводна река в Черно море
   
  Подводна река в Черно море
  • Един литър морска вода е около 40 000 микроорганизма.
   
   
  • Само Тихият океан е около 30 000 морета, но досега само 1% от този брой е проучен. Като цяло дълбочината на океаните е проучена само 2-5% от общия й обем.
   
   

  Може би цялата работа е, че мнозина се страхуват да се потопят във водата на океана или морето. Този страх се нарича таласофобия. Проявява се по такъв начин, че човек не понася водни пространства под каквато и да е форма, независимо дали това е дори мисълта за морски същества или плуване. В този случай дори изображенията на морска вода са страшни.

  • Не само вашето въображение може да изплаши човек, но и „убийствени вълни“. Те са огромни самотни волове, които се образуват далеч от сушата и придобиват височина до 30 м. Появата им с геофизиката не е свързана по никакъв начин и могат да бъдат или гребени, или вдлъбнатини.
   
   
  • Нежелателно е да плувате в море или океан при гръмотевична буря, тъй като рискът от удар на мълния е много по-висок, отколкото по сушата. Когато попадне в океана, водата ще се окаже проводник, който убива всичко, което плава по повърхността. Такава баня ще бъде фатална.
   

Според учени и еколози от цял свят климатичните промени вече са реалност и оказват своето влияние върху живота на цялата планета. Прогнозите са, че затоплянето, топенето на ледовете и покачването на нивото на Световния океан ще продължат и ще предизвикат световни катаклизми, свързани с достъпа до питейна вода, с температурата и чистотата на въздуха.

Източник: zen.yandex.ua

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Поставят нова бариера с модерни боларди на алеята за Солниците

Бургазлии, които обичат да се разхождат до Солниците пеша или с велосипед, могат да се възползват максимално този уикенд, защото следващата седмица...

Етно хендмейд уикендът стартира с базар на ръчното творчество на „Флора“-та

Довечера ще бъде открита и изложба "Капитански спомени от борда" Етно хендмейд уикендът, организиран от Община Бургас в подкрепа...

Звеното за спешни ремонти работи активно – сега монтира 60 пейки, поискани от бургазлии

Създаденото по предложение на кмета Димитър Николов общинско звено за спешни малки ремонти работи активно, изпълнявайки многобройни и разнообразни задачи. В момента...

Фотоизложбата „Аз съм Българка!“ гостува в Бургас от 16 юни

Културен център "Морско казино" ще бъде домакин на втората част на проекта "Аз съм Българка!". Интересните фотографии ще бъдат подредени в зала...