петък, август 14, 2020
Начало Водещи новини Синята пчела - пчела с рядка красота и сила

Синята пчела – пчела с рядка красота и сила

Трудолюбивите насекоми, които опрашват растенията и създават сладък и здравословен продукт, са познати още от праисторически времена. Запознаването с пчелите започва много преди тяхното опитомяване. В момента ентомолозите разграничават повече от 20 хиляди вида, сред които има много интересни екземпляри. Особено изпъква дърводелската пчела – пчела с рядка красота и сила, способна да изгризе гнезда в дърво.

Всички сме свикнали с факта, че пчелите са жълти с черни ивици. Обаче в света има и сини пчели – и това не е въпрос на ориентация.

Xylocopa caerulea е пчела от рода на дърводелските пчели.

В Русия видът живее в южната част на Краснодар, Ростовска област и Ставрополска територия, Северен Кавказ, Среден и Долен Поволжски регион, в Централния район на Черно Земята, Тула, Москва, Псков, Ленинград и Архангелск, в южните Урал и Тива, но в Татарстан е доста обикновена.

Има и лилава дърводелска пчела, но това е друга история …

Запознайте се с дърводелската пчела Ксилокопа (лат.) Представлява семейство Apidae и е пчела от старо родословие.  

Насекомото съществува от няколко стотин години. Въпреки това, дори най-опитният пчелар не успява да укроти дърводелска пчела. Пчелите се срещат доста често в градини, охотно опрашват растенията и не проявяват очевидна агресия. Каква е разликата им от другите видове?

Външен вид

Първият път, когато видите ксилопоп, е трудно да повярвате, че е пчела. Външно прилича на голям бръмбар или муха: черно лъскаво тяло с крака, гъсто покрити с косми, глава с лилав оттенък. Антени къси, черни; женските имат червен нюанс. Крила със сложна структура, полупрозрачни с нюанси на синьо или лилаво. Размерът на насекомото е не по-малко шокиращ – средно дължината на тялото достига 2,5 см, женските са по-големи – до 3 см. Само женските имат жило. Пчелата лети шумно, със силно бръмчене – трудно е да не забележите такъв „хеликоптер“.

Внимание!  Не се страхувайте, външно грозният ксилопоп е добродушен и няма да ужили без причина. Тези снимки показват как изглежда дърводелска пчела:

Характеристики на жилището

Пчелите предпочитат да се заселят в мъртва гора. Най-често гнездата са подредени в изгнилите стволове на дърветата и в корените. Често гнездото на ксилоподите може да се намери в близост до човешко жилище, особено ако има дъски в оградата или изгнили дървени греди.

Защо една пчела се нарича дърводелец, става ясно веднага щом тя започне да строи жилище. Насекомото изрязва перфектно заоблена дупка в дървото, издавайки звуци, подобни на бръмченето на бормашина или звъненето на циркулярен трион. Гнездото изисква значителна дълбочина – до 30 см, много дълги щрихи, така че пчелите избират меки сортове дървесина.

Интересно!

Пчелите изграждат домовете си „от векове“: поколенията в едно гнездо могат да успеят с десетилетия. Това видео показва как дърводелска пчела прави гнездо:

Среда на живот

Дърводелската пчела предпочита степите и горските степи с топъл климат, може да се засели по краищата на горите и в предпланините. Най-често се среща в Кавказ, земите на Централна и Западна Европа, Монголия и Централна Азия, Украйна. Ксилокопа се установява в южните райони на Русия, в района на Волга. Често пчела се появява в районите на Москва и Ленинград.

Опасно ли е за хората

Обикновените дърводелци не проявяват агресия без причина. При среща с човек пчелата е по-вероятно да не го забележи и спокойно да продължи по пътя си. Ако насекомото се дразни, опитвайки се да го хване или прогони, вероятността от ухапване се увеличава.

Ксилокопът ужилва болезнено, а жилото остава в тялото, както при ухапване от обикновени пчели.

Внимание! Ухапване в гърлото е смъртоносно. Когато се инжектира ухапване, отровата действа върху нервната система. Последицата от такава атака е нервен шок, подуване на мястото на ухапване и болка.

Съвет: За да може отровата да има най-малък ефект върху тялото, жилото трябва да бъде извадено възможно най-бързо след ухапване.

Как да се справите с мястото на ухапване: стиснете краищата на раната, опитвайки се да изтръгне отровата; приложете компрес от амоняк и вода (5: 1). Също така е подходяща каша от сол и вода или сок от глухарче; превържете здраво.

Защо дърводелска пчела е включена в Червената книга

Популацията постепенно намалява; през последните десетилетия се наблюдава рязко намаляване. Причината е проста – пчелите няма къде да живеят. Остават все по-малко дървени сгради, горите се изсичат активно. При селскостопанска работа често се използват пестициди и други химикали. Местообитанията се трансформират в резервати. Препоръчително намаляване на пестицидите.

Пчелата е включена в Червената книга на Русия и Украйна.

Интересни факти

При гнездене пчела не поврежда дървени конструкции.

Насекомите избират меки породи, често се заселват в гниещи стволове и сгради. Дърводелец може да изкопава тунели не само в дърво.

През 2004 г. в Австрия черна пчела построи жилища от полистиролни дъски. Ксилокопус пробива дупка, така че сякаш е пробита със свредел.

Изграждането на гнездото е шумно, бръмченето се чува от няколко метра.

Източник: пчеловодам.рф

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Ремонтират спортните площадки в училищата „Любен Каравелов“ и „Пейо Яворов“

Предстои обновяване и на двора на Професионалната гимназия по сградостроителство "Пеньо Пенев" Община Бургас започна мащабни ремонти на спортните...

Подлезът на Механото грейва с артистична визия

Пешеходният подлез до Професионалната гимназия по механоелектротехника вече ще има нова и впечатляваща артистична визия. Новият и красив облик...

Млади творци ще рисуват божията майка по повод Успение Богородично

Млади творци ще изработват образи на светци и ще се запознаят с възникаването и развитието на иконописта по повод големия празник Успение...

Книжарите на 17 издателства ви очакват пред експоцентър „Флора“

Днес официално стартира поредно издание на изложението "С книга на плажа". Книжарите на 17 издателства ви очакват пред експоцентър "Флора". Повече за...