петък, юни 12, 2020
Начало Водещи новини Безсмъртието: мечта или реалност?

Безсмъртието: мечта или реалност?

Всяка година светът около нас се променя все по-бързо и по-бързо. Информационните потоци в един миг променят интересите на обществото, но има теми, за които интересът не отслабва от хилядолетия. Едно от тях е, разбира се, търсенето на начин за постигане на безсмъртие.

Всеки иска да живее вечно или почти всички.

Но как да постигнем това? И ето, всеки от изследователите върви по своя собствен път: някой се затваря в криогенни камери с надеждата, че когато се размрази, медицината ще е достигнала такова ниво, че да може завинаги да удължи младостта си.

Друг изследва древните трактати на алхимиците с надеждата да намери в тях рецепта за отвара, която удължава младостта за няколко века. Някой потъва в духовни практики, желаейки да спечели безсмъртие за душата си.

Живеем живот, свиквайки с идеята, че в крайна сметка ще умрем. Следователно, безсмъртието за нас остава недостижима илюзия от самото начало на човешкото съществуване като вид.

От детството си признаваме, че животът е ценен, защото е крехък и лесно може да се прекъсне. И ние възприемаме сънищата за безсмъртие и желанието за това като безполезни опити.

Тези, които от векове са се посветили на търсенето на безсмъртието, са постигнали само разочарование. Мнозина буквално се отрекоха от живота си, за да постигнат илюзорно вечен живот.

Но какво, ако безсмъртието не е илюзия? Благодарение на най-новите постижения в генетиката, ние едва сега започваме да осъзнаваме, че животът без смърт не е толкова фантастичен.

Защо остаряваме и как да го спрем?

През целия ни живот се наблюдава клетъчно делене, в резултат на което мъртвите клетки се заменят, което ни позволява да поддържаме здравето и жизнените си функции.

В клетъчното ядро ​​има специални структури, които са наследствени устройства за съхранение на информация, познати ни като хромозоми. Самите хромозоми са сложен комплекс, образуващ вещество, наречено хроматин.

Всичко, което трябва да знаете, за да разберете същността на тази статия е, че хроматинът съдържа молекула на ДНК с кодирана информация, която определя много от характеристиките на човешкото тяло.

По време на клетъчното делене се образува хромозомна област, която временно ги свързва. Нарича се центромер. Всяка половина от дублираните хромозоми се нарича хроматид.

В края на всеки хроматид са разположени теломери – това всъщност са крайните секции на хромозомите, благодарение на които според учените човек ще може да получи такъв дар като безсмъртие.

Теломерите са една от най-важните части на цялата структура. Теломерите, разположени в краищата на хроматидите, предотвратяват разпадането на клетките по време на тяхното деление. Това обаче повдига друг проблем.

Когато се получи клетъчно делене, самите теломери претърпят гниене. Човешкото тяло няма способността да създава нови теломери, следователно с течение на времето нормалната репликация на хромозомите се нарушава. Това се нарича стареене.

Учените познават този фактор от доста време. Има и други фактори, които са отговорни за процеса на стареене, но теломерите са най-важните от тях.

С други думи, ако те могат да бъдат спасени, има голяма вероятност, че ще бъде възможно не само значително да се удължи живота на човек. Най-вероятно ще дойде много желаното безсмъртие.

Стремеж към безсмъртие в дивата природа

Омарите продължават да растат до смъртта си. Въпреки това, поради болести и хищници, омарите никога няма да могат да живеят вечно. Органите на костенурката (тоест всичко, което съставлява тялото им като цяло) също почти не подлежат на износване.

Подобно на омарите, костенурките са теоретично способни да живеят вечно. За това е необходимо напълно да се елиминира такъв фактор като заболявания; и те също трябва да бъдат поставени в среда, напълно свободна от хищници.

Има и други представители на животинския свят, които демонстрират невероятна способност за регенериране. И ако подобни възможности бяха на разположение на човек, той би могъл да живее вечно.

Но защо не сме безсмъртни? 

Отговорът е скрит в нашия генетичен код. След като човечеството се научи да прави определени промени в него, тогава ще спечелим желаното безсмъртие.

Животните организми обаче са едно, а хората – друго. В същото време много малка група хора по света са разработили рядко генетично състояние, което инхибира стареенето.

Няма съмнение, че биологичното безсмъртие не е илюзия или понятие. Науката знае, че има възможност за вечен живот, защото тези хора не растат или дори не остаряват.

Учените, както се очаква, проявяват голям интерес към това явление. В един случай говорим за мъж от Съединените американски щати, който на 29 години има тялото на дете, ненавършило пол.

Известен е и случаят с 31-годишна жена от Бразилия, чието тяло е като това на малко момиченце. И в двата случая обаче тази „старееща неизправност“ е свързана с други генетични разстройства и заболявания.

Вечният живот не е мит. Колко близо е науката до целта?

Учените са прекарали целия си живот в изучаване на тази тема. И науката наистина успя да удължи живота на много организми (включително хора), успешно се бори с болести, които преди са били нелечими.

Но истински пробив на човек по пътя към безсмъртието ще бъде очертан, може би тогава, когато можем да победим затлъстяването, да се справим със сърдечните заболявания и накрая да се справим с рака.

Науката и човекът обаче не са доволни само от удължаването на живота. Науката и човекът искат много повече – безсмъртие. Именно това желание даде възможност да се идентифицират определени гени, които са отговорни за процесите на стареене на организма в животинския свят.

Освен това, както се оказа, подобни гени са отговорни за процеса на стареене както при животни, така и при хора. Не остава много да се направи – убедете се на практика, че теорията за стареенето, свързана с гените, работи при хората.

За съжаление, за това е необходимо да се научим как да „изключваме“ съответните гени и да ги „включваме“. Учените обаче са сигурни, че напредъкът не може да бъде спрян и следователно ще дойде време, когато хората могат да направят това.

Човечеството знае причините, поради които тялото остарява. Всички те са свързани с нашия генетичен код. Ето защо знаем, че остаряването е просто генетична мутация, която присъства при повечето видове.

Учените са сигурни, че скоро науката ще се научи да заобикаля тази пречка. И доста скоро човек ще може да живее вечно. Почти завинаги! Разбира се, всички останали заплахи за живота ще останат, включително болести, наранявания и други.

В този случай обаче науката е в състояние да дойде на помощ, като предложи на човечеството някакъв вид регенеративна нанотехнология, замени органите с изкуствени и т.н. Може би няма да постигнем безсмъртие дори тогава. Съществуват обаче всички шансове да се удължи живота на човек за много по-дълъг период.

Източник – pikabu.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Поставят нова бариера с модерни боларди на алеята за Солниците

Бургазлии, които обичат да се разхождат до Солниците пеша или с велосипед, могат да се възползват максимално този уикенд, защото следващата седмица...

Етно хендмейд уикендът стартира с базар на ръчното творчество на „Флора“-та

Довечера ще бъде открита и изложба "Капитански спомени от борда" Етно хендмейд уикендът, организиран от Община Бургас в подкрепа...

Звеното за спешни ремонти работи активно – сега монтира 60 пейки, поискани от бургазлии

Създаденото по предложение на кмета Димитър Николов общинско звено за спешни малки ремонти работи активно, изпълнявайки многобройни и разнообразни задачи. В момента...

Фотоизложбата „Аз съм Българка!“ гостува в Бургас от 16 юни

Културен център "Морско казино" ще бъде домакин на втората част на проекта "Аз съм Българка!". Интересните фотографии ще бъдат подредени в зала...