четвъртък, януари 14, 2021
Начало Водещи новини Съдът отваря врати от 14 май - мерки за сигурност

Съдът отваря врати от 14 май – мерки за сигурност

Съдебна палата – Бургас въвежда мерки за безопасен достъп

         Административният ръководител – председател на Окръжен съд – Бургас, съдия Росица Темелкова, в качеството на стопанин на сградата на Съдебна палата – Бургас, издаде мерки за безопасен достъп в палатата. Заповедта е във връзка с Решение от 12.05.2020 г., на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, с което са приети Правила и мерки за работа на съдилищата в условията на пандемия.

         „Съдебната палата отваря врати от 14 май, но създавайки правила на достъп, нашата цел не е да ограничаваме правото на гражданите до правосъдие, а да осигурим безопасни условия на труд за съдиите и съдебните служители и сигурност за обществеността. Всички предприети мерки в Съдебна палата – Бургас ще бъдат своевременно актуализирани, съобразно епидемиологичната обстановка в страната. Нека бъдем отговорни за собственото си здраве и живота на останалите“, коментира съдия Темелкова. „Участниците в съдебните процеси ще имат възможност да разглеждат делата си в срок и се надявам, да няма струпване на много хора в първите дни от отварянето на съдилищата“, допълни съдия Темелкова.

         Влизането на гражданите в Съдебна палата – Бургас ще става задължително с маски и ръкавици. В палатата няма да бъдат допускани лица с външна симптоматика на заразяване, например с температура, кашлица. Достъпът се разрешава, освен на работещите в сградата, на страните, процесуалните представител, свидетелите и вещите лица по делата и на адвокати и граждани за извършване на справки по дела или за получаване на административни услуги. В Съдебна палата – Бургас се въвежда еднопосочно движение, като качването по етажите да става единствено по дясното стълбище, а слизането и излизането от сградата по лявото стълбище. Ще бъдат поставени указателни табели. Съдебната охрана ще пропуска участниците по съответното дело 10 минути преди обявения начален час. Изчакването следва да става пред сградата при спазване на дистанция от 2 метра, съгласно указанията на здравните органи. Публичността по делата временно ще бъде ограничена, като няма да бъдат допускани да присъстват журналисти, стажанти и друга публика.

         При възможност съдебните състави по наказателни дела ще гледат  мерки за неотклонение, делата по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, съдебните производства във връзка с изпълнението на наказанията, при които обвиняемите, подсъдимите или исканите лица са задържани, дистанционно, чрез видеоконферентна връзка със Затвора – Бургас.

         Наложените мерки са достъпни на интернет-страницата на Окръжен съд – Бургас, на адрес:  https://burgas-os.justice.bg/.     

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular