сряда, май 13, 2020
ОСТАНЕТЕ У ДОМА!

Самотни, трудноподвижни възрастни хора от Бургас, които се нуждаят от доставка на храна и лекарства, могат да потърсят помощ на телефони: 0884 46 91 30, 0885 98 56 93 и 0882 129 664
Начало българия България Първият дом на Хомо сапиенс в Европа е открит в пещерата "Бачо...

Първият дом на Хомо сапиенс в Европа е открит в пещерата „Бачо Киро“

Първите следи на Хомо Сапиенс в Европа, оказва се, са в България. Български изследователи, заедно с чуждестранните си колеги от немския институт „Макс Планк“ са открили останки от първите ни предци в старопланинската пещера „Бачо Киро“.

Новината беше разпространена от агенция Ройтерс, след като откритието беше публикувано в две авторитетни американски научни издания.

Връщаме времето с близо 47 000 години назад. Толкова назад, че по земите ни е имало неандерталци. Но някъде от Близкия изток са дошли първите наши предци – хора с нашия образ.

Доц. д-р Николай Сираков, Национален археологически институт: Зимите са били доста студени и те са търсили укрития, и пещерите са им предлагали такива.

И са избрали да останат точно в Стара планина – в пещерата Бачо Киро до Дряново. изследователите там намират следи.

Доц. д-р Николай Сираков, Национален археологически институт: Откриваме следи от човешко ДНК. Един зъб и други фрагменти от кости.

Открити са и оръжия, и останки от плячката им.

Доц. д-р Николай Сираков, Национален археологически институт: Имаме доста мечи зъби, които са използвани за украшения, за да се маркират „Това съм аз, това е от нашата група“.

На някои от животинските кости пък са слагали успоредни черти. Може би за да отбележат нещо важно. Изследователите само предполагат какво.

Доц. д-р Николай Сираков, Национален археологически институт: Да кажем времето – календар някакъв. Но това са въпросителни с удивителни.

Живели са хиляди години заедно с неандерталците. Станали са свидетели и на това как неандерталците изчезват.

– Защо неандерталците не са оцелели, а са оцелели Хомо Сапиенс?
– Това е голям въпрос, за който има разни предположения. Не са били толкова гъвкави, не са били толкова адаптивни.

47 000 години по-късно чуждите онлайн издания вече говорят за откритието в българската пещера.

Доц. д-р Николай Сираков, Национален археологически институт: Значението му е европейско.

Остават още много отговори за откриване. Но на въпроса как днешните хора са влезли в Европа – част от отговора вече е ясен – първият им открит дом е в България.

Вижте видеоклипа тук: https://news.bnt.bg/f/video/o/1054/a5a3ca18bdf7a0dc54e91653ed6212e4.mp4

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Независими творци и Общината ще работят заедно за бързо възстановяване на културния живот

Зам.-кметът Диана Саватева и председателят на комисията по култура в местния парламент Веселин Пренеров се срещнаха с хора на изкуството и културата...

БулевАРТ открива новия си творчески сезон с музика на открито

С музика на открито бургаската инициатива БулевАРТ открива новия си творчески сезон. Днес от 16 часа на сцената до Часовника за вас...

Живата експозиция „ЗаРибяващо” в КЦ „Морско казино” и графиките на Антал Ревес в Галерия „Георги Баев” ви очакват

Една от  най-атрактивните изложби, която може да се види в Бургас,  живата експозиция "ЗаРибяващо" отваря врати за посетители от 14 май /четвъртък/....

В Бургас създават правила за селскостопански работници, за да не внесат зараза от други населени места

Основна тема на днешното заседание на Общинския кризисен щаб в Бургас беше предстоящото начало на сезона за бране на череши, а после...