петък, юни 12, 2020
Начало COVID-19 Обявяват извънредна епидемична обстановка, от 14 май до 14 юни 2020 г.

Обявяват извънредна епидемична обстановка, от 14 май до 14 юни 2020 г.

„Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Прието беше Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.“, се казва в съобщение на правителствената пресслужба 

„Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му“, се казва още в съобщението.

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.

На базата на доклада, правителството смята, че пандемията представлява наистина тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве. На базата на тази оценка внесох решение в МС и беше прието решение за обявяване на извънредна епидемична ситуация, допълни министърът.

Сред основните мотиви за решението са:

  • На първо място – заболяването е с неизвестен произход
  • Няма едно мнение в научните среди за диагностициране на причините на заболяването
  • Огнищата са разпространени в цялата страна, освен в семейна и болнична среда, такива има и в социални заведения, например домове за възрастни хора
  • Няма разработена специфична имунопрофилкатика

Предстои здравният министър да издаде няколко заповеди, които ще влязат в сила от 00:00 ч на 14 май. Те са групирани в 4 вида:

  • Заповед с противоепидемични мерки
  • Заповед за преминаване през КПП и съответни ограничения
  • Заповед за карантина и изолация на хората при заболяване или контакт с болен
  • Заповед какво ще остане да работи и кои дейности ще продължат

На въпрос на БНТ Ананиев уточни, че ще ще бъдат разрешени трансплантациите и свободното движение в градини и паркове.

Остават в сила обаче всички мерки, познати досега, като носене на маски в затворени обществени места и градски транспорт, както и спазване на необходимата дистанция.

Ограничението за влизане на чужди граждани у нас остава, категоричен е министър Ананиев. Имаме реципрочни правила за влизане и излизане на територията на наши съседни държави, допълни той.

Остава и задължителната карантина от 14 дни при влизане на територията на нашата страна от чужбина.

Днес е имало среща на Националния щаб с премиера и е взето решение данните за разпространение на коронавирусната инфекция у нас да бъдат представяне веднъж на ден, а не два пъти както досега, заяви в отговор на въпрос на БНТ министърът.

Създадохме необходимите условия за подготовка на нашите олимпийци в националните бази, каза още Ананиев. Там, където не е възможно обаче, няма как да има разхлабване на мерките.

Няма да има разлика между чужденци, идващи в България и българи на почивка в други държави. 14 дни карантина ще има за всички, заяви министърът след въпрос от репортер на БНТ.

Футболните срещи след 5 юни ще се провеждат без публика – категорично. Ще присъстват само щабовете на отборите и медицинските лица, допълни Ананиев.

В една от новите заповеди на работодателите се препоръчва персоналът да работи дистанционно доколкото е възможно. За хората над 60 години това също е препоръчителна мярка, обясни министърът като даде пример с режима на работа, въведен в здравното ведомство.

С министър Вълчев днес направихме план за пускане на анкета до всички родители, да видим каква е нагласата им да пуснат своите деца в детски ясли и градини. Направихме алгоритъм с изискванията за всяка ясла и градина, и на базата на това ще вземем и решение, уточни министърът. Изисквания ще има както към родителите и децата, така и към персонала. Ще се приложат всички необходими епидемични мерки – санитарни, поднасяне на храна, общуване между децата и т.н.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Поставят нова бариера с модерни боларди на алеята за Солниците

Бургазлии, които обичат да се разхождат до Солниците пеша или с велосипед, могат да се възползват максимално този уикенд, защото следващата седмица...

Етно хендмейд уикендът стартира с базар на ръчното творчество на „Флора“-та

Довечера ще бъде открита и изложба "Капитански спомени от борда" Етно хендмейд уикендът, организиран от Община Бургас в подкрепа...

Звеното за спешни ремонти работи активно – сега монтира 60 пейки, поискани от бургазлии

Създаденото по предложение на кмета Димитър Николов общинско звено за спешни малки ремонти работи активно, изпълнявайки многобройни и разнообразни задачи. В момента...

Фотоизложбата „Аз съм Българка!“ гостува в Бургас от 16 юни

Културен център "Морско казино" ще бъде домакин на втората част на проекта "Аз съм Българка!". Интересните фотографии ще бъдат подредени в зала...