понеделник, юли 6, 2020
Начало Водещи новини Честит професионален празник на медицинските сестри!

Честит професионален празник на медицинските сестри!

Днес отбелязваме Световния ден на медицинските сестри. Традицията датира от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри (ICN).

Денят е в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл (1820 – 1910). Тя организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. Създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания. Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.

През 1912 г. Лигата на Международния Червен кръст и Червен полумесец учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за медицинските сестри по целия свят.

Във връзка с честването на Световния ден на медицинските сестри, Синдикатът на българските медицински специалисти ще внесе в МЗ, МС, президентството и парламента подписка на гражданите подкрепили Декларацията от 01.03.2019 г.

„Нашите искания са същите от началото на нашите протести. С тях многократно сме запознавали безрезултатно всички институции! На този ден, ние за пореден път няма да празнуваме, защото сме изправени пред сериозни предизвикателства и сме до нашите пациенти“, заявяват от синдиката.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Общината подписа споразумение за изграждане на модерна специализирана детска болница

Кметът на Община Бургас Димитър Николов и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова подписаха днес споразумение за изграждане на модерна детска...

Операта в Русе ГОРИ!

Запалил се е покривът на сградата. Няма пострадали. Предполага се, че пламъците са избухнали при ремонтни дейности на покрива....

Удължават извънредната епидемична обстановка до края на юли

Националния оперативен щаб взе решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка с две седмици, т.е до края на юли.

Български екип на крачка от откриване на лекарство срещу COVID-19

Български екип е много близко до откриване на лекарство срещу коронавируса. Това заяви на брифинг на Националния оперативен щаб...