понеделник, септември 14, 2020
Начало Водещи новини Св. Епифаний, еп. Кипърски и св. Герман, патр. Константинополски

Св. Епифаний, еп. Кипърски и св. Герман, патр. Константинополски

Свети Епифаний, епископ на Кипър, живял през IV век във Финикия, по рождение бил евреин и в младостта си получил добро образование. 

Той се обърнал към християнската вяра, след като видял монах на име Лучиан, който дал дрехите си на просяк. Поразен от милостта на монаха, Епифаний поиска да бъдепокръстен в християнството. Кръстен е и се отегля в манастир, уреден от наставника му Лучиан. В манастира той работи под ръководството на опитен старец Иларион, участвал е в преписването на гръцки книги, успявайки в монашеския живот. 

Свети Епифаний получил дарбата на чудеса за подвизите си, но за да избегне човешката слава, той се оттеглил от манастира в пустинята Спанидрион. Там той бил заловен от разбойници и държан в плен в продължение на три месеца. В словото си на покаяние светецът обърнал един от разбойниците в светата вяра в Истинския Бог. Когато светият аскетик бил освободен, разбойникът си тръгнал с него. Свети Епифаний го завел в своя манастир и го кръстил с името Йоан. Оттогава той става верен ученик на св. Епифаний и внимателно записва живота и чудесата на своя наставник. Слухът за праведния живот на св. Епифаний се разпространил далеч отвъд манастира. Светецът отново се оттегли в пустинята с Йоан. Но учениците започнаха да идват при него в пустинята. Така възникнал нов манастир. След известно време свети Епифаний и Йоан предприели пътуване до Йерусалим, за да се поклонят на светините му и оттам се върнали в манастира на Спанидрион. Жителите на град Ликия изпратиха до св. Епифаний монаха Поливия да предадат молбата си да заеме епископския престол вместо починалия архипастир. Но проницателният аскетик, научил за това намерение, тайно се оттегли в Пафийската пустиня при големия аскет Иларион (Ком. 21 октомври), под чието ръководство той се трудил в младостта си. Светците прекарали два месеца заедно в молитви, а след това Иларион изпратил свети Епифаний в Саламин. Там епископите се събраха, за да изберат нов епископ вместо наскоро починалия. Най-старият от тях епископ Папий, казал, че Господ ми разкри, че монахът Епифаний, който дойде в града, трябва да бъде избран за епископ. Когато Епифаний бил намерен, свети Паппий го въвел в църквата, където, в изпълнение на волята на участниците в събора, Епифаний трябвало да даде съгласието си. Така той приел епископския пост в Саламин около 367 година.

Свети Епифаний стана известен с голямото си усърдие вяра, любов и милост към бедните и простотата на нрава си. Той страдаше много от клеветата и завистта на някои от своите духовници. За чистия на живот свети Епифаний получил дара да види по време на Божествената литургия слизането на Светия Дух върху Светите Дарове. Веднъж светецът, докато изпълняваше Тайнството, беше лишен от това видение. Тогава той се обадил на един от духовниците и тихо му казал: „Излез, сине мой, защото днес не си достоен да присъстваш при изпълнението на тайнството.“

При това събитие записите на неговия ученик Йоан били прекъснати, тъй като той се разболял и умрял. По-нататъшно описание на живота на свети Епифаний е продължил и вторият му ученик Полувий (по-късно епископ Ринокирски).

В края на живота на св. Епифаний, вследствие интригите на императрица Евдокия и патриарх Теофил Александрийски е повикан в Константинопол, на съд над великия светец Йоан Златоуст. Но свети Епифаний, като не иска да бъде член на беззаконния събор, напусна Константинопол. Докато плаваше на кораб, светецът усети приближаването на смъртта си, той научи учениците си да спазват Божиите заповеди и да пазят ума от нечисти мисли – и почина два дни по-късно. Жителите на Саламин посрещнали с ридания на тялото на архипастира си и на 12 май 403 г. те го погребали с почести в новата църква, издигната от Светеца.

Седмият Вселенски събор нарече св. Епифаний баща и учител на Църквата. Съчиненията на св. Епифаний „Панарий“ и „Анкорат“ съдържат опровержение на арианските и други ереси. В други съчинения са открити много ценни църковни традиции и индикации за преводи на гръцка библия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

51 отбора взеха участие в турнира по уличен баскетбол 3×3 (Снимки)

Невероятни баскетболни емоции в Бургас преживяха жителите и гостите  на града и участниците в турнира 3×3, в чиято организация участва и Черноморец.

Слави Томов представя „Идея за проза“ на Джорджо Агамбен

Слави Томов представя "Идея за проза" на Джорджо Агамбен. Литературната вечер ще се състои на 28-ми септември /понеделник/ от 18.00 ч. в...

Кметът честити Деня на програмиста на всички българи, практикуващи тази професия

"Честит Ден на програмиста на всички български специалисти, упражняващи тази професия, които през последните години произвеждат голям процент от брутния вътрешен продукт...

Искате буйна коса, лице без бръчки и кожа като на 20-годишно момиче – нагъвайте черен шоколад

Ако мислите, че яденето на черен шоколад действително вреди на кожата, време e да промените мнението си. Истината е, че насладата от това сладко-горчиво...