неделя, септември 13, 2020
Начало COVID-19 Какво ще се промени след края на извънредното положение на 13 май?

Какво ще се промени след края на извънредното положение на 13 май?

След края на извънредното положение на 13 май, Министерският съвет ще може да обявява извънредна епидемична обстановка без определяне на конкретен срок, по предложение на здравния министър, пише news.bnt.bg

Предишният вариант на текста в Закона за здравето даваше тези правомощия на здравния министър. Извънредна епидемична обстановка може да бъде обявена при 8 ясни критерия и сериозна опасност за живота и здравето на хората от заразни болести, сред които и COVID-19.

  • Запазват се глобите за нарушения на мерките – Остават санкциите от 300 до 1000 лева при първо нарушение, и от 1000 до 2000 за повторно – например при неносене на презпазни маски в градския транспорт. Остава и глобата от 5 000 лева за нарушаване на карантина.
  • Остава 14-дневната карантина при връщане в страната
  • Удължава се срокът за действие на социално-икономически мерки за подкрепа на бизнеса и запазване на работни места. Мярката 60/40 ще важи до 30 юни.
  • 60 дни неплатен отпуск за тази година ще се зачита за трудов стаж. Досега се зачиташе 30 дни неплатен отпуск годишно.
  • До 2 седмици ще стане ясно кога ще могат да отворят детските градини.

Какви санкции се запазват?

С промените в Закона за здравето, част от мерките, които важат по време на извънредното положение ще останат в сила още 2 месеца – до 13 юли.

Сред тях са възможността армията да има полицейски функции за проверка на хора, както и забраната да се налагат запори, която за общините ще е до края на годината.

Остават възможностите за онлайн заседания на държавни и местни органи и за намаляване на наемите на обекти държавна и общинска собственост.

Още 2 месеца ще е забранен износът на лекарства.

Остава и възможността да не се провеждат обществени поръчки при закупуване на предпазни средства и медицинско оборудване.

Здравният министър ще може да разпореди задължителна изолация на болни от коронавирус в болници или при домашни условия, както и карантина на контактни лица и лица, влезли в България от други страни.

Какво е разрешено?

Със заповеди на здравния министър бяха въведени правила за работа на заведенията на открито – при строга дезинфекция и разстояние между масите от 1,5 метра.

Разрешена е работата на басейните, индивидуалният и колективните спортове за аматьори на открито, без състезателен характер като футбол, баскетбол, волейбол.

Отново със заповед на здравния министър беше разрешено отварянето на музеи, галерии и библиотеки при спазване на социална дистанция и всички противоепидемични мерки. Позволяват се концерти и културни събития на открито, с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет. Кината също могат да работят при 30% заетост на местата.

***

На 13 май Европейската комисия се очаква да даде своите указания за туристическия бранш. Тогава ще стане ясно и какво ще се случи с пътуванията през следващите месеци.

Засега е забранено влизането на чужденци в страната.

Очакват се поне наполовина по-ниски цени на чадъри и шезлонги по морето. Според указанията, 20 квадратни метра плож на плажа трябва да бъдат отделени за един чадър с 2 шезлонга, които ще се ползват от двама души или от членовете на едно семейство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

„Черноморски фар“ отбеляза 100 годишния юбилей си юбилей на брега на морето

"Вече повече от 100 години медията на Бургас и областта като факел разпръсква дезинформацията, предоставяйки на своите потребители актуална, полезна и най-вече...

Впечатляващ мюзикъл за живота на Чарли Чаплин гостува в Бургас на 20 септември в Летния театър

Впечатляващият мюзикъл  " Чаплин" за живота на великият актьор ще бъде представен в Бургас на 20 септември от 20.00 часа в Летния...

На 19 септември пред Пантеона може да откриете вашия четириног приятел

Ако търсите искрен и всеотдаен приятел, елате на 19 септември /събота/ на Пантеона в Морската градина, за да си изберете куче.

Бургаските директори поискаха училищните дворове да се предоставят само за спорт в извън учебно време

Наемателите на учебните бази ще могат да ги използват при положение, че осигурят спазването на задължителните предпазни мерки Директорите...