сряда, май 13, 2020
ОСТАНЕТЕ У ДОМА!

Самотни, трудноподвижни възрастни хора от Бургас, които се нуждаят от доставка на храна и лекарства, могат да потърсят помощ на телефони: 0884 46 91 30, 0885 98 56 93 и 0882 129 664
Начало Денят Кехлибар – магическият камък, даряващ здраве и благоденствие

Кехлибар – магическият камък, даряващ здраве и благоденствие

От не едно столетие източните жени и белокожите севернячки отдават предпочитание на топлия слънчев кехлибар. Едните – с надеждата камъкът да подчертае природното им очарование, другите – мечтаейки за изцеление чудо от неприятни болести.

Раждането на камъка е един невероятен процес. Кехлибарът е камък с биологичен произход. Той се образува от смолата на дървета, чиято възраст е на милиони години, както и от живите организми, които са замръзнали в капки от вискозни вещества.

За лечебните свойства на кехлибара е писал още Авицена.

Кехлибарът неслучайно е наричан „златото на Балтийско море“. Най-големите находища на камъка са разположени на брега на Балтийско море, от където идва и наименованието му.

В Доминиканската република пък може да бъде открит кехлибар, който прилича на замръзнала сълза.

Кехлибарът е основна съставка на еликсира на безсмъртието, който е бил предложен на папа Бонифаций VIII от личния му лекар.

Счита се, че най-добрите видове кехлибар имат цвета на восък – прозрачни, с леко жълтеникав оттенък.

В древността е имало поверие, според което, ако поставите парче кехлибар на гърдите на жена си по време на сън тя ще признае всичките си грехове. Мартин Лутер е държал постоянно в джоба си парче кехлибар, тъй като в вярвал, че то му помага да не му се образуват камъни в бъбреците.

В края на XIX век кехлибарът е бил широко използван в тютюневата промишленост като материал, който има антибактериални свойства. Смята се, че кехлибарените мундщуци намаляват вредите, причинени от тютюнопушенето – прихващат янтарната киселина и неутрализират причиняващият рак катран.

Поставен в близост до шията, кехлибарът зарежда с енергиен импулс сънната артерия и почиства цялото тяло от токсини. Кехлибарена огърлица около главата премахва главоболието, подобрява психическото състояние и неутрализира отрицателното въздействие на неблагоприятните метеорологични условия.

Много декоративни аксесоари с лечебни свойства са изработени от кехлибар. Ако носите кехлибар на врата си, той може да предотврати астматичен пристъп. Гердан от кехлибар помага при нарушения на функцията на щитовидната жлеза, при заболявания на ушите, очите и гърлото. В Русия, в джобовете на дрехите на детето или в самите гънки на дрехите се пришиват кехлибарени мъниста, за да се защити малчугана от бедствия и болести.

Кехлибарът е камък с органичен произход. Типичното му оцветяване е от светло жълто до червеникаво-кафяво. Има и камъни, които са почти черни. Сред бижутерите особено ценени са парчетата от кехлибар със затворени вътре в тях мехурчета от въздух или вода.

Магически свойства на кехлибара

В митологията на много страни е застъпено вярването, че в парче кехлибар живеят духове.

Кехлибарът притежава магически свойства

Често, за изпълнение на религиозните ритуали, са използвани свещени предмети, изработени от кехлибар. В древна Гърция, се е смятало, че кехлибарът притежава качествата на Венера и силата на Слънцето.

Парчета от кехлибар, вътре в които има насекоми или листа, са мощни магически инструменти, способни да правят и добри, и зли дела. Магическите свойства на кехлибара са толкова разнообразни, колкото са и медицинските. Например, вярва се, че кехлибарени мъниста, носени от кърмачки, помагат на бебето да има весел и мил характер.

Парче от суров кехлибар трябва да се сложи край възглавницата, за да плаши злите духове по времето, когато хората са най-уязвими – докато спят. Този минерал е в състояние да успокои хората, когато се чувстват в безизходица: той дава облекчение и надежда за по-добро бъдеще. В дома е задължително да имате няколко предмета от кехлибар за защита на дома от огън и мълнии.

Кехлибарът е камък на родените под знака на Лъв. Жените, представителки на зодията, трябва да носят като талисман пръстен и обеци с кехлибар. Те ще ги предпазват от уроки. Мъжете могат да носят копчета за ръкавели и щифтове за вратовръзка, за да се увеличи жизнеността им и за засилване на интуицията.

Кехлибарът е талисман на хората, които искат да установят връзки с миналото – историци, археолози, антрополози, а също и учители. Тя помага на човек да осъществи връзка с времето, за да комбинира и синтезира случилите се събития в пълна картина, както и да си направи правилните изводи, за да може да предскаже с точност идващите събития.

Кехлибарът отблъсква злите духове, а също и враговете и ги държи далеч от собственика му. Камъкът е талисман срещу мълнии и пожари, той помага и на туристи: дава им убежище, а в пътуванията по море предпазва корабите от потъване. Кехлибарът притежава уникалното свойство да прочиства едновременно пространството, тялото и душата.

chudesa.net

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Абитуриентите ще имат изпращане при осигуряване на предпазни мерки

Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката ще изготвят протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците през настоящата учебна...

Представят гостите в 14-то издание на „Свято слово“ във Фейсбук страницата на НЧ „Любен Каравелов 1940″

 14-то издание на майските срещи на славянските творци "Свято слово" ще се проведе виртуално. Гостите със своите стихове и послания ще бъдат...

Независими творци и Общината ще работят заедно за бързо възстановяване на културния живот

Зам.-кметът Диана Саватева и председателят на комисията по култура в местния парламент Веселин Пренеров се срещнаха с хора на изкуството и културата...

БулевАРТ открива новия си творчески сезон с музика на открито

С музика на открито бургаската инициатива БулевАРТ открива новия си творчески сезон. Днес от 16 часа на сцената до Часовника за вас...