събота, юни 13, 2020
Начало COVID-19 Още 18 нови случая на коронавирус у нас, общо са 1829

Още 18 нови случая на коронавирус у нас, общо са 1829

51 са доказаните случаи на коронавирус за последните 24 часа в България. Още 24 души са излекувани от COVID-19. Сериозен проблем остава „вносът“ на вирус от чужбина.

Здравните власти казват, че пристигащите се опитват всячески да прикрият, че са болни. Въпреки това – идват още облекчения на мерки,от другата седмица разрешават туризма. А футболното първенство тръгва от началото на юни.

Най-сериозният проблем и през днешния ден остава разпространението на вируса, внесен от чужбина. По-голямата част от новите положителни проби са именно от тези огнища. Регистрираните положителни проби на коронавирус в България станаха общо 1 829. А броят на заразените медицински работници е 192. Излекуваните пациенти вече са с 300 повече от тези, които са починали. През днешния ден има 24 излекувани и двама починали.

У нас вече се откриват всеки двама от шест заразени, заявиха от Щаба. А съвсем скоро се очаква лечението с кръвна плазма да започне да се прилага активно. Вливането на плазма от възстановен на новозаразен е едно от най-важните средства за лечение на COVID-19, категорични са експертите. При един от двамата лекувани по този начин пациенти плазмата не е помогнала заради придружаващо заболяване.

Вече са ясни и критериите, по които болниците ще могат да получават  плазма с антитела от Националния център по хематология.

„В момента се оборудва лабораторията, която трябва да бъде извън мястото, където се обработва другата кръв. Болниците ще имат възможност да искат такава плазма, замразена и от съответната кръвна група“, обясни главният здравен държавен инспектор доц.д-р. Ангел Кунчев. А проучване на „Пирогов“ е показало, че вече имат 91 пациенти с изградени антитела.

Сериозен проблем обаче остава „вносът“ на вируса от чужбина. Контрол по летищата има, категорични са здравните власти. Част от пасажерите обаче всячески опитвали да прикрият, че са болни.

 „Двама пациенти преди няколко дни термокамерите ги засичат с 34 градуса температура, изолираме ги за един час и след това тяхната температура е вече 38 градуса. Как бихме могли ние да знаем дали някой пътник не е пил лекарства преди да кацне на летището?“, пита заяви директорът на РЗИ-София – Данчо Пенчев. 

А други пътници дори се криели от медиците – пример е болна българка, кацнала от Нидерландия.

„Тя е била привикана към Граничния здравен контрол, не е изчакала консултацията с наш специалист, преминала е паспортния контрол и нашите хора са я гонили из багажното отделение! Тя категорично е отказала да се върне обратно или да влезе в болница“, обясни Пенчев.

Към 17.00 часа, регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 64; Бургас – 51; Варна – 27; Велико Търново – 25; Видин – 161; Враца – 12; Габрово – 7; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 78; Ловеч – 2; Монтана – 20; Пазарджик – 52; Перник – 23; Плевен – 176; Пловдив –80; Разград – 1, Русе – 15; Силистра – 5; Сливен – 55; Смолян – 38; София – 791; Стара Загора – 39; Хасково – 26; Шумен – 4, Ямбол – 51.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Бяло еленче и бяло щраусче нанду са новите бебета в Зоопарк Бургас

Броят на животните в Зоопарк Бургас отдавна надмина 600 отделни индивида - бозайници и екзотични птици от няколко континента. След родените напролет...

Елате на площада пред Общината, за да подкрепим заедно Криси Дончева на финала на „Гласът на България“ /ВИДЕО/

Община Бургас ще осигури пряко излъчване на видео-екран на площад "Атанас Сиреков" Тази неделя, от 20.00 часа, осем финалисти...

Безплатен тур в събота ще разкрие интересни факти за етно символите на Бургас

Инициативата е част от Етно хендмейд уикенда тази седмица Интересни факти за символите на града и народните традиции в...

Времето в събота

Днес преди обяд ще преобладава слънчево време, но след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи...