сряда, май 13, 2020
ОСТАНЕТЕ У ДОМА!

Самотни, трудноподвижни възрастни хора от Бургас, които се нуждаят от доставка на храна и лекарства, могат да потърсят помощ на телефони: 0884 46 91 30, 0885 98 56 93 и 0882 129 664
Начало Водещи новини Ще наблюдаваме метеоритният поток Ета Акваридите в нощта на 5-6 май

Ще наблюдаваме метеоритният поток Ета Акваридите в нощта на 5-6 май

Ета Акваридите е завладяващ метеоритен поток. Той достига максимума си всяка година в началото на май, тази година пикът на потока се очаква на 6 май сутринта, но метеорити от този поток могат да се видят и между 19 април и 28 май.

Виждаме метеорите, когато Земята пресича орбитата на Халеевата, което се дължи на тяхната зависимост от потока Лириди през октомври, който също включва останките от същата комета. Видимостта на потока, като правило, е малко по-добра за наблюдателите, от тропическите и южните ширини, но можете да видите Ета Акваридите и в северното полукълбо, наслаждавайки се на красивата гледка.

За тази година скоростта на Ета Акваридите ще започне да се увеличава от ранната сутрин на вторник 5 май. През този период от Земята могат да бъдат забелязани поне 20 метеора на час, съобщава EarthSky.

„Най-голямата активност обикновено се наблюдава около 6 май, когато скоростта им може да достигне 25-30 метеора на час в тропическите райони на Земята“, обяснява Лунсфорд в сайта на Международната метеорна организация. „За разлика от повечето големи годишни метеорни потоци, този няма отличителен връх, а по-скоро плато с добри темпове, които продължават приблизително една седмица, съсредоточени на 6 май.“

Максимумът на Ета Акваридите тази година ще съвпадне с появата на луна, малко по-малка от фазата на пълнолунието. Това означава, че яркостта на естествения спътник може да повлияе на видимостта на метеорите.

Мистично значение

Всеки метеорен дъжд не само ни влияе с красотата на летящите „звезди“, но съдържа и астрологично значение. През май Аквариумите ще ни донесат любов, вдъхновение и жажда за промяна.

В пика на звездопада, а именно в нощта на 5-6 май 2020 г., ще бъде 14-ти лунен ден. Той се счита за активен и мощен в енергийно отношение.

14 лунен ден ще продължи от 5 май (17:20) до 6 май (18:50) по московско време. Благоприятно се счита четене на свещени текстове, всякакви тренировки, както и физическа работа. Всеки бизнес е особено лесен и благоприятен.

В този плодотворен период си струва да работите, да направите нещо, което ръцете ви не достигат. Или да реализирате голям и сложен проект. Бездействието и пасивността са силно нежелателни.

По този начин, наблюдаването на звездопадът май Астерида ще ви даде красотата на летящите метеори и възможността за отваряне на нови хоризонти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Абитуриентите ще имат изпращане при осигуряване на предпазни мерки

Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката ще изготвят протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците през настоящата учебна...

Представят гостите в 14-то издание на „Свято слово“ във Фейсбук страницата на НЧ „Любен Каравелов 1940″

 14-то издание на майските срещи на славянските творци "Свято слово" ще се проведе виртуално. Гостите със своите стихове и послания ще бъдат...

Независими творци и Общината ще работят заедно за бързо възстановяване на културния живот

Зам.-кметът Диана Саватева и председателят на комисията по култура в местния парламент Веселин Пренеров се срещнаха с хора на изкуството и културата...

БулевАРТ открива новия си творчески сезон с музика на открито

С музика на открито бургаската инициатива БулевАРТ открива новия си творчески сезон. Днес от 16 часа на сцената до Часовника за вас...